Search by category:
Egyéb kategória

Parlament előtt a javaslat, amely elsőbbséget adna a gyalogosnak már akkor, amikor még csak készül átkelni a zebrán

Parlament előtt a javaslat, amely elsőbbséget adna a gyalogosnak már akkor, amikor még csak készül átkelni a zebrán

Mészáros Richárd

2023. 04. 10., h – 10:51

Romana Tabák független parlamenti képviselő a parlament elé terjesztett egy javaslatot, amely már akkor kötelező elsőbbségadást írna elő a járművezetők számára, amikor a gyalogos még csak tervezi, hogy átkel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a járművezető csak akkor köteles elsőbbséget adni a gyalogosnak, ha már a kijelölt átkelőhelyre lépett. Tabák javaslata szerint azonban a járművezetőknek már akkor elsőbbséget kellene adniuk, amikor a gyalogos egyértelműen arra készül, hogy átkel az út túloldalára.

„E kötelezettség biztosítása érdekében a járművezető köteles olyan sebességgel haladni az átkelő előtt, hogy szükség esetén meg is tudjon állni előtte” – áll a képviselő indoklásban.

Hozzátette, ez nem jelentené azt, hogy a gyalogos abszolút elsőbbséggel rendelkezik. „Annak ellenére, hogy a járművezetőnek lehetővé kell tennie a gyalogos-átkelőhelyen történő biztonságos átkelését, a gyalogos a módosítást követően is köteles figyelembe venni a közlekedő járművek sebességét és távolságát” – nyomatékosította azzal, hogy a gyalogosoknak ezt követően sem szabadna hirtelen az úttestre lépniük. 

Az előterjesztés szerint a villamosok elsőbbségi szabálya változatlan maradna.

Ha a módosító-javaslatot a parlament is jóváhagyja, a változás 2024. január elsején lép életbe.

Read More

Post Comment