Search by category:
Egyéb kategória

Fejlődik a község és az ipari park is Egyházkarcsán

Fejlődik a község és az ipari park is Egyházkarcsán

Kürthy Judit

2023. 04. 12., sze – 12:14

Egyházkarcsa |

Újraaszfaltozott utak, új szobrok, egy felújított templom és tűzoltószertár, a víz- és csatornahálózat folyamatos fejlesztése és a gyors léptékben fejlődő ipari park: ezek csupán az utóbbi egy év eredményei Egyházkarcsán.

A vezetőség fő mottója továbbra is: megtartani a falut falunak, és a befolyt bevételeket visszaforgatni a községbe és a közösségi életbe. Ottjártunkkor több mellékúton is zajlott az utak javítása, egyszerre több helyszínen is folytak munkálatok.

Felújítják az utakat

„Megkezdődtek a nagyobb fejlesztések a községben. A legaktuálisabb az aszfaltozás, itt, Amadé Karcsán. Ez egy már meglévő utca egy régi aszfaltréteggel, amit első lépésben lemartak, utána terítették rá az új alsó és felső aszfaltréteget. Igyekszünk a helyi kivitelezőket preferálni, ez esetben is egy dunaszerdahelyi cég végzi az útjavítást”

– mondta el Mórocz Péter, Egyházkarcsa polgármestere.

„Tervben van még két másik utca, Sipos Karcsán és Egyházkarcsán is, amit szeretnénk még ebben az évben felújítani. Néhány hónapon belül szeretnénk ezeknek a mellékutaknak is nekifogni, a befejezést legkésőbb ősz elejére tervezzük”

– tette hozzá. Azokban az utcákban haladnak, ahol a víz és a kanalizáció már elkészült a föld alatt. A munkálatokról előzetesen informálták a falulakosságot, a weboldalon és hirdetésen keresztül is megkapták a szükséges tájékoztatást.

„Van egy fontossági sorrendünk. Előnyben részesítjük a hazai lakosokat. Úgy alakítottuk ki az építkezési telkeket, hogy családok építkezhessenek a kertek végében, ahol az infrastruktúrát mi, a község biztosítottuk. Maradjanak itt, jöjjenek haza a fiatalok”

– mondta Gódány László. Többen is szeretnének építkezni a faluban, sok helyi és nem helyi is, ezért fontosnak tartják, hogy szelektálják a jelentkezéseket. Amadé Karcsán is sok hazai építkezik. Itt jelenleg 20 új telek van, ami még gazdára vár. Szeretnék az összes utcát a faluban újraaszfaltozni, amely közigazgatásilag hozzájuk, a községhez tartozik. A megyei illetőségű utakkal sajnos nem tudnak mit kezdeni. Ilyen például a falut keresztülszelő út, ami már nem az ő fennhatóságuk, állapotát tekintve azonban az is sürgős rekonstrukcióra szorul.

„Móroczkarcsán még nem volt mindenhol víz, de már ezen is dolgoznak. Jövőre ott kezdjük majd az aszfaltozást, minden utcát szeretnénk felújítani. S mindezt saját pénzből”

– tette hozzá Gódány László.

Az egész falut fejlesztik

A többfunkciós bérházak építését továbbra sem tervezik. Az ipari parkban viszont szükség lesz boltokra, hogy ellássák a dolgozókat. Már megkezdődtek a bevásárlóközpont építésének munkálatai, jelenleg a tereprendezésen dolgoznak a munkagépek.

„Már tavaly kitűztük célul, hogy aszfaltozni szeretnénk az utakat. Fokozatosan haladunk előre, ahogy a községnek megérkezik a bevétele, főleg az ipari parkból, ahonnan jelentős adóbevétel érkezik, nagy fontosságú a község számára. Ezt a pénzösszeget folyamatosan a faluba invesztáljuk. Mint például az említett aszfaltozásra, különféle felújítási munkálatokra, illetve parkok kialakításába”

– mondta el Mórocz Péter. Ezeken a projekteken már mind dolgoznak, vagy már be is fejezték őket. A tűzoltószertár épülete például már elkészült, ahol még korábban, hosszú évekkel ezelőtt a község önkormányzata kapott helyet, még Gódány László polgármesterségének kezdetén. Tavasz végén adják át hivatalosan is az épületét, ami már egy teljesen új köntösben várja az avatást. A falakat leszigetelték, új színt kapott, és a belsejét is teljesen felújították. Új utcák nyitását is tervezik Egyházkarcsán. Egy új negyedet építenek ki itt egy magánbefektetővel, családi házak, illetve családi sorházak építésére alkalmas területekkel.

„Szeretnénk itt a községben egy szabadidőparkot létesíteni a korábbi presszó épülete mellett. A területet revitalizáljuk, ahova padok kerülnek majd, a gyerekek számára pedig játszótér”

– tette hozzá a polgármester. A volt presszó előtti terület tisztításának már nekifogtak, és az épület mögötti mintegy 20 áras területen hamarosan megkezdik a parkosítást.

„Amadé Karcsán, ahol jelenleg is folyik az aszfaltozás, ugyancsak tervezünk egy játszóteret a gyerekeknek. A falu végén, az új házhelyeknél, hogy az oda építkező családoknak ne kelljen messzire menniük”

– tette hozzá Gódány László. Pályáznak egy nagyobb sportcsarnok építésére is, mégpedig az alapiskola mögötti területre. Ezen dolgoznak is aktívan jelenleg is. Az illetékes minisztérium tette közzé a felhívást, amihez most készítik elő a projektdokumentációt és a szükséges egyéb dokumentumokat.

„Amennyiben a pályázat sikeres lesz, a költségvetés nagyobb hányadát megkapnánk az építkezéshez. Természetesen szükséges hozzá egy bizonyos százalékú önrész és a dokumentáció elkészítése is a mi költségünk, valamint az építkezési engedélyeket is nekünk kell hozzá bebiztosítanunk”

– mondta el Mórocz Péter. A sportcsarnok teljes alapterülete 56 méter hosszú és 33 méter széles, melyben egy nemzetközi szabványú kézilabdapálya kap majd helyet.

Nagyszabású kulturális rendezvények

„Készülünk egy nagy nemzetközi kulturális fesztivállal, az »Egyházkarcsai kulturális napokkal«, amit a falunaphoz kötünk majd, melyhez sikerült európai uniós támogatást nyernünk. Meghívtuk a külföldi testvértelepülések képviseletét. Magyarországról három települést, Karcsát, Rábapatonát és Dabast, Szerbiából Bácskossuthfalvát, Erdélyből pedig Kalotaszentkirályt hívtuk meg a rendezvényre”

– osztotta meg a terveket Mórocz Péter, polgármester. Egy kisebb szünet után újra elkezdték a templom felújítási munkálatait. Két új harangot szereztek be, melyet a napokban tettek a helyükre. Majd egy új Szent László- és Szent Erzsébet szobrot helyeznek fel a templom homlokzatára, melyek egyenként 1,80 méter magasak. A szoboravatással és koszorúzással egybekötött ünnepség keretén belül adják majd át a felújított templomot nyár derekán, június 16-án. A rendezvényen közösen elhelyeznek még egy emléktáblát a községháza épületének falára, a korábban itt álló valamikori kastélyra emlékezve.

„Ezen a helyen a Bartal család kastélya állt, melyről méltóképp szeretnénk emlékezni. A kastélyt Bartal György földbirtokos építtette, és 1843- ban fejezték be”

– tette hozzá Gódány László. Addigra elkészül a község színes kiadványa is, amiben az éves tevékenységek illusztrált, részletes összefoglalói szerepelnek majd.

Bővülő ipari park

A faluvezetés élén történt „csere”, Mórocz Péter polgármestersége és Gódány László alpolgármestersége zökkenőmentesen zajlott, a feladatok kiosztását illetően sem történt nagy változás. Az új polgármesteri iroda a községháza tárgyalójában kapott helyett, amit egy nagyobb íróasztallal bővítettek.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a község és az ipari park vezetését és irányítását ketten végezzük, és harmóniában működünk együtt. Ahová kell, együtt megyünk, de többnyire szétosztjuk a munkát”

– árulta el lapunknak Mórocz Péter.

„Az ipari park szinte magától megy” – mondta Gódány László. „Van egy új nagyberuházás, ami a CEVA mellett épül egy 1 hektáros területen. Ide egy karbonszálak gyártásával foglalkozó vállalat érkezik. Itt már javában zajlik a tereprendezés, és a csarnok alapozása most kezdődik. Nagy világcégek számára készítik ezeket a karbonszálakat, amiket könnyített gépjárművek építéséhez, műszerfalakhoz, karosszériákhoz használnak majd, 200 új alkalmazottnak teremtve munkahelyet ezzel” – tette hozzá a polgármester.

E beruházás befejezésének legkésőbbi időpontja 2023 szeptembere.

Ezzel párhuzamosan a karcsai Minit cég csarnokainak építése is folyamatban van, ahol összesen körülbelül 100-120 építőmunkás dolgozik folyamatosan. Az első ütem 70 százaléka már elkészült, ezt nyár végéig fejezik be. Itt egy új gyártósor kap helyet, ahol a kovászos kenyeret gyártják majd.

„Közben már van egy második és egy harmadik etap is, aminek már kész a tervezete. A harmadik etapot hamarabb kezdik majd el, mint a másodikat, ami egy teljesen automatizált hűtőraktár lesz. Itt az emberi erő igénybevétele minimalizálva lesz. A helyi Ambrovics család, Ambrovics Ferenc és fia, László büszke karcsaiak, akik itthon vállalkoznak”

– tette hozzá az alpolgármester

Az ipari park új beruházásai közé tartozik még egy villany- és világítástechnikával foglalkozó helyi vállalkozó, aki szeretne itt egy saját telephelyet, kiállítóteremmel együtt. Tervben van még egy kézi autómosó kiépítése is, valamint egy 5500 négyzetméteres csarnok építése, melyet raktárhelyiségként adnának bérbe. A hamarosan épülő bevásárlóközpontban különféle üzletek kapnak majd helyet élelmiszerbolttal,drogériával, gyógyszertárral, egy étteremmel és kifőzdével együtt. A tereprendezés itt is zajlik már, az építkezési munkálatok tavasszal kezdődhetnek. Egy 16 hektáros területen az ipari park mellett két új nagyobb logisztikai csarnok építését tervezik, 8 és 6 hektáron. A tevékenység az adott beruházótól függ majd, aminek köszönhetően több ezer új munkavállalóval gyarapodhat az ipari park alkalmazottainak száma.

Read More

Post Comment