Search by category:
Egyéb kategória

Korszerű mentőképző központ nyílt Komáromban (GALÉRIA + VIDEÓ)

Korszerű mentőképző központ nyílt Komáromban (GALÉRIA + VIDEÓ)

Vataščin Péter

2023. 04. 12., sze – 13:01

Komárom |

A ZaMED vállalat központja nemcsak a mentősök oktatását szolgálja, várják majd a laikus érdeklődőket is. Az oktatói tevékenység finanszírozására évi 200 ezer eurót szánnak.

Nem sokan tudhatják, hogy a ZaMED vállalat telephelyéül szolgáló épület alatt annak idején hidegháborús óvóhelyet hoztak létre az építtetők. Habár tavaly február óta újra felértékelődött a „bombabiztos“ helyek szerepe, az alagsort nem ebből a célból újították fel.

Cél: a szimuláció

Az oktatóközpont ünnepélyes átadásán Matej Polák, a ZaMED igazgatója elmondta, az elmúlt negyedévben például 140 agyi érkatasztrófás esetet láttak el. Az ilyen és ehhez hasonló beavatkozásoknál a mentősök csak a saját képességeikre és tudásukra tudnak hagyatkozni, ami azt jelenti, hogy lehetőség szerint magas színvonalon kell begyakorolniuk a bevetéseket. A tapasztaltak azt mutatják, hogy ezen a téren a szimulálás a leghatékonyabb eljárás, hiszen a mentős így tud aztán „száz százalékos“ teljesítményt nyújtani éles körülmények között.

Valósághű körülmények

Az épület alagsorában több elkülönülő helyiségben zajlik majd az oktatás. Ezek kialakításánál az volt a legfőbb szempont, hogy élethű helyzetek szimulálására legyenek alkalmasak, ugyanis a mentősök gyakran a legkülönfélébb – és legelőnytelenebb – körülmények között kell helytállniuk. Mivel például sok rosszullét szűk belterekben éri az embereket, ezért különösen fontos a gyakorlás efféle helyzetekben is. A központban ezért egy kis alapterületű fürdőszobát, fogdát és kamrát hoztak létre, ahol a mentősöknek a szó szoros értelmében pár négyzetméteren belül kell elvégezni a munkájukat. Az elsőben például kipróbálhatják, milyen, ha egy túlsúlyos, magatehetetlen és csuromvizes személyt kell kiemelniük a vízzel teli fürdőkádból.

A fő oktatóteremben olyan hang- és fényhatásokat is tudnak szimulálni, mintha egy éjszakai szórakozóhelyen kellene a bajba jutott személy segítségére sietniük. Ez a helyiség be van kamerázva, így aztán az instruktorokkal együtt utólag is vissza tudják nézni, ki hogyan tudta megoldani az adott feladatot. A rendelkezésre álló eszközpark teljességgel korszerű, s megfelel azoknak az eszközöknek, amelyeket a mentősök egy valódi kiszállás során használnak.

Laikusokat is képeznek

Matej Polák megemlítette, hogy bármilyen más, mentéssel foglalkozó cégnek is fel tudják ajánlani a szolgáltatásaikat, de mellettük a tűzoltósággal, a hadsereggel és a rendőrséggel is nyitottak az együttműködésre. Ezzel azonban nem zárul be a kör, mivel a laikusok számára is szerveznek képzéseket. Ľubomír Glasa, a ZaMED marketingért felelős munkatársa lapunkkal közölte, ezeket a kurzusokat többek között a vállalatuk közösségi oldalain, ill. weboldalán fogják meghirdetni, amelyek során ingyenes részvételt is nyerhetnek az érdeklődők. Amennyiben erre van igény, magyar nyelven is tudják biztosítani az oktatást.

Bővítik tovább

Az oktatóközpont létrehozása során nem vettek igénybe állami támogatást, kizárólag magáncégek és nem-állami forrásokból valósították meg a fejlesztést. A támogatók között a Dôvera egészségbiztosító járult hozzá a legnagyobb összeggel, összesen 20 ezer euróval.

A központ fejlesztése nem fejeződött be, ugyanis szeretnék majd tovább bővíteni. Az egyik helyiségben egy mentő valósághű belsejét szeretnék berendezni, míg egy másikban olyan rendszert működtetnének, amellyel a rossz időjárási viszonyokat szimulálnák. Az oktatói tevékenységre évi 200 ezer eurót szánnak.

Read More

Post Comment