Search by category:
Egyéb kategória

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománya az ukrajnai menekülteknek

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománya az ukrajnai menekülteknek

Jakubec Ágnes

2023. 04. 13., cs – 06:36

Dunaszerdahely |

Az Ökumenikus Segélyszervezet egy teherautónyi adományt nyújtott át a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Egylete számára az ukrán menekültek megsegítése céljából. Az átadáson jelen volt dr. Balogh Csaba, Magyarország Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

Az UNHCR és a Who Will Help Ukraine? platform felhívására, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének közbenjárására érkezett a kisebb teherautónyi adomány Dunaszerdahelyre. Szlovákiában egyre lankad a segítségnyújtás, a szlovák kormánynak adminisztratív nehézségei vannak, akadozik azon segélyszervezetek finanszírozása, amelyek a folyamatos ellátást biztosítják a menekülteknek. Leginkább a tartós élelmiszer hiányzik. Erre hívta fel a figyelmet az ENSZ menekültügyi intézménye.  

Balogh Csaba lapunknak elmondta: „Minden országban tapasztalható valószínűleg egy pici kifáradás, láthatólag a menekülthullám azért, ha csökken is, még mindig sokan érkeznek és maradnak. A kisgyerekekkel érkezők ellátása komoly nehézséget és folyamatos kihívást jelent. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) kereste meg a Pozsonyban lévő nagykövetségeket, hogyha tudunk, keressünk meg helyi szervezeteket itt Szlovákiában és segítsünk nekik. A mi dolgunk viszonylag egyszerű volt, magyarlakta területen szerettünk volna támogatást nyújtani. Tudtuk, hogy a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Egylete az ország egyik legerősebb, legjobban szervezett Vöröskereszt szervezete. Biztosak voltunk benne, ha idehozzuk az adományt, akkor jó kezekben lesz. Nagy szerencse, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet partner volt ebben és tudott segíteni. Ők óriási mennyiségben szállítanak segélyeket Ukrajnába, részt vesznek óvoda és iskola építésében, de egy kis darabot kihasítottak ebből, hogy ide el tudják hozni.”

Keveházi Klára, az Ökumenikus Segélyszervezet főmunkatársa megosztotta, hogy a Vöröskereszt által elküldött lista alapján állították össze az adományt, amely gyerekruhát, gyerekcipőt, pelenkát, tartós élelmiszert és higiéniai dolgokat tartalmaz. „Elég régóta foglalkozunk ezzel, tudjuk, hogy ilyen helyzetben mire van szüksége a családoknak. Ez az első alkalom, hogy Szlovákiába hoztunk adományt és nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a segítségnyújtásnak. Szervezetünk 30 éve dolgozik Ukrajnában, de a háború kirobbanása óta sokkal nagyobb volumenben végezzük ezt a munkát az egész országban. Három központunk van: Beregszász, Lemberg és Kijev. Ezentúl vannak helyi partnereink, 40-50 helyi munkatársunk van és öt magyar munkatársat delegáltunk ki a háború kezdetén. Jelenleg a frontvonalhoz közel eső területeken tudunk segíteni. Magyarországon is óriási számokkal dolgozunk, tavaly megnyitottunk egy ukrán menekülteket támogató központot, innen koordináljuk a menekültügyi munkát. Pszichoszociális segítséget nyújtunk, a mindennapi megélhetéshez támogatást adunk, oktatásban, egészségügyi ellátásban is segítünk. A helyzet változó, van, hogy 20-an, van, hogy 200-an érkeznek egy éjszaka alatt. Amikor lecsendesednek a harcok, sokan hazatérnek.”

Az ENSZ menekültügyi intézményének (UNHCR) pozsonyi munkatársa megosztotta, hogy lenyűgöző ez a segítségnyújtás és hálás minden résztvevőnek. Úgy gondolja, pontosan az ilyen jellegű segítség az, amire a menekülteknek a leginkább szüksége van.

Read More

Post Comment