Search by category:
Egyéb kategória

Startol a közvetlen agrárkifizetések igénylése

Startol a közvetlen agrárkifizetések igénylése

Molnár Iván

2023. 04. 13., cs – 16:41

Pozsony |

Április 17-én kezdődik a kampány az úgynevezett közvetlen kifizetésekért a mezőgazdasági termelők számára. Mire érdemes odafigyelniük a gazdáknak?

„A kormány szerdai ülésén jóváhagytuk azt a két utolsó rendeletet, amelyek elengedhetetlenek a közvetlen kifizetések kampányának az elindításához. A kampány április 17-én kezdődik, és egy teljes hónapig fog tartani, hogy minden gazda pályázhasson a területalapú támogatásokra” – mondta el Samuel Vlčan ügyvezető földművelésügyi miniszter.

A pályázatok benyújtásának az eredeti határideje április 17-étől május 15-ig tartott volna szankciók nélkül. A pályázatokat május 15. és 31. között is be lehetett volna nyújtani, ez esetben azonban már szankciókkal. A szankció ez esetben azt jelenti, hogy ha egy pályázó 2023. május 15. után, de legkésőbb május 31-ig nyújtotta volna be a hiánytalan pályázatát, akkor a támogatás összegét minden, május 15. után megkezdett munkanap után 1%-kal csökkentették volna. „Mivel az idei év az első, amikor az Európai Unió Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervének az új szabályait alkalmazzuk, úgy döntöttünk, hogy a gazdák május végéig pályázhatnak szankciók nélkül. Ez azonban csak az idei évre érvényes, mivel átmeneti időszakról van szó” – figyelmeztet a tárcavezető, arra is emlékeztetve, hogy a közvetlen kifizetéseket kérelmezőknek mostantól igazolniuk kell a földterülethez fűződő jogviszonyukat. „A kifizetési kérelmekben már bejegyzett szerződéseket gyűjtünk” – jegyezte meg Vlčan.

A miniszter elmondta, az agrárminisztérium tisztában van azzal, hogy különösen a nagy agrárcégeknek több ezer földbérlőjük van, és hogy nem lesznek képesek teljes mértékben bizonyítani a földhöz fűződő valamennyi jogviszonyukat. „Ezért a kérelem elektronikus űrlapjához csatolunk egy mellékletet, hogy a szerződésekből ismert adatokat bele lehessen foglalni” – tette hozzá Vlčan.

A szlovák mezőgazdasági termelők minden évben igényelhetnek közvetlen támogatást az uniós és a szlovák jogszabályok alapján. A közvetlen támogatásokat az állami költségvetésből fizetik ki, és az uniós költségvetésből térítik vissza. A támogatás részleteiről a gazdák az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) honlapján tájékozódhatnak. (mi, TASR)

Read More

Post Comment