Search by category:
Egyéb kategória

Újra gyors ütemben nőnek a benzinárak

Újra gyors ütemben nőnek a benzinárak

Molnár Iván

2023. 04. 13., cs – 16:35

Pozsony |

A nagy kőolajtermelő országok április eleji döntése, amely alapján visszafogják a kitermelésüket, alaposan felforgatta az üzemanyagpiacot. Egy átlagos üzemanyagtartály teletankolása benzinnel csak az elmúlt két hétben 5 euróval drágult, és az elemzők szerint az áremelkedésnek még koránt sincs vége.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyes tagországai, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelők (OPEC+) április elején döntöttek úgy, hogy önkéntes alapon csökkentik az olajkitermelésüket. A szaúdi sajtó szerint Rijád napi félmillió hordóval csökkenti az olajtermelését májustól az év végéig. Alekszandr Novak, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettese szerint Moszkva szintén napi félmillió hordóval kevesebb olajat fog kitermelni. Az Egyesült Arab Emírségek 144 ezer, Kuvait 128 ezer, Irak 211 ezer, Omán 40 ezer, Algéria 48 ezer, Kazahsztán pedig 78 ezer hordóval mérsékli a kitermelt napi mennyiséget. A szaúdi energiaügyi minisztérium szerint a döntés a „globális olajpiac stabilitását” hivatott szolgálni.

Dráguló benzin

Hogy a döntésnek meglett az eredménye, azt már az elmúlt két hét során megtapasztalhattuk. A Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajtípus hordójának (159 liter) a piaci ára a március közepi 72 dollárról mostanra 87 dollár fölé kúszott, ami a szlovákiai töltőállomások árain is meglátszik. A benzin.sk üzemanyaportál felmérése szerint a szlovákiai töltőállomásokon március végén a 95-ös benzin literjéért átlagosan 1,51 eurót kértek, ami mostanra 1,61 euróra nőtt. Szlovákiában legutóbb tavaly novemberben volt ilyen drága a benzin. Egy átlagos, 50 literes üzemanyagtartály teletankolása a 95-ös benzin esetében így csak az elmúlt két hétben 5 euróval drágult.

Előnyben a dízel

A drágulás a gázolajat tankolókat ezúttal azonban elkerülte, sőt, ez utóbbinak még csökkent is az ára. Míg március végén átlagosan 1,53 eurót kértek a gázolaj literjéért, mára ez 1,49 euróra esett vissza. Stanislav Pánis, a J&T Bank elemzője szerint ehhez nagymértékben járult hozzá az, hogy Európa leválása az orosz kőolajszállításokról egyelőre zökkenőmentes, és persze az is, hogy a benzinnel szemben a gázolaj iránt alacsonyabb a kereslet.

Borús jövő

A jövőt illetően a tőzsdei elemzők azonban semmi jóval nem kecsegtetnek. A Fitch Ratings hitelminősítő elemzői szerint a Brent hordójának az átlagára az év hátralevő részében is 85 dollár felett mozog majd, a borúlátóbb elemzők azonban a 100 dolláros árat sem tartják elképzelhetetlennek. „Mindezt figyelembe véve arra számítunk, hogy a szlovákiai üzemanyagárak az elkövetkező napokban is tovább emelkedhetnek” – állítja Jana Glasová, a 365.bank elemzője.

A benzinárak növekedése nem kerüli el Magyarországot sem. A holtankoljak.hu üzemanyagportál friss jelentése szerint péntektől a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal emelkedik, így a magyar kutakon az átlagára várhatóan bruttó 613 forintra (kb. 1,63 euró) emelkedik. A dízelesek ezzel szemben Magyarországon is kedvezőbb helyzetben vannak, a gázolaj ára ugyanis nem fog változni, ami azt jelenti, hogy azért továbbra is átlagosan 585 forintot (kb. 1,56 euró) kérnek majd a magyar töltőállomásokon.

Read More

Post Comment