Search by category:
Egyéb kategória

A lengyel elnök további katonai támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának

A lengyel elnök további katonai támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának

Mészáros Richárd

2023. 04. 14., p – 18:58

Andrzej Duda lengyel elnök további katonai támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának pénteken Bécsben tett látogatása alkalmával.

Alexander Van der Bellen osztrák államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Duda elmondta, hogy Lengyelország már eddig hárommilliárd euró (1100 milliárd forint) értékben nyújtott katonai segítséget a kijevi vezetésnek, és további támogatást tervez. Üdvözölte azt is, hogy a német kormány engedélyezte Lengyelországnak, hogy továbbadjon Ukrajnának több olyan MiG-29-es harci repülőgépet, amelyek még a Német Demokratikus Köztársaság egykori állományából származtak.

Van der Bellen a sajtó előtt kijelentette: egyetértettek abban, hogy „Európai Unió keretében egységesen ki kell állniuk a demokratikus Ukrajna mögött”.

Az osztrák államfő egyben kiemelte, hogy nagy benyomást tett rá, milyen jól működik az EU-n belüli együttműködés ebben a kérdésben. „A nehéz időkben az EU-ban számíthatunk egymásra” – mondta.

Közölte azt is, hogy szorgalmazni fogja Ukrajna megsegítését az aknamentesítésben.

Andrzej Duda kijelentette, hogy bár Varsó tiszteletben tartja az osztrák semlegességet, üdvözölné, ha Ausztria még több – nem katonai célú – terméket, például golyóálló mellényeket és maszkokat küldene Ukrajnába.

Az energiaügyekkel kapcsolatban Alexander Van der Bellen úgy vélte: mindenki tudatában van annak, hogy amíg tart Ukrajnában az Oroszország indította háború, addig „nem vállalható” az orosz gáz importja. Mint mondta, Ausztria ezért más beszállítókat keres.

Duda Karl Nehammer osztrák kancellárral és Wolfgang Sobotka házelnökkel is találkozik Bécsben.

Read More

Post Comment