Search by category:
Egyéb kategória

Elkezdődött a Szlovákiai Magyar Pedagógusok 28. Országos Találkozója

Elkezdődött a Szlovákiai Magyar Pedagógusok 28. Országos Találkozója

Vataščin Péter

2023. 04. 15., szo – 11:11

Rozsnyó |

A „Cselekvő közösségek – innovatív iskolák“ címet viselő kétnapos program keretében átadják majd az SZMPSZ díjait is.

A rozsnyói városháza dísztermében Hack László, az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) alelnöke üdvözölte egybegyűlteket, majd Domik Mihály (független), Rozsnyó polgármestere szólalt fel. Mint fogalmazott, oktatni és nevelni nehéz és áldozatos munka, amit a nap 24 órájában kell odaadással végezni. Büszke arra, hogy Rozsnyó város mindenkori vezetése magáénak érzi az országos pedagógustalálkozót.

Fekete Irén SZMPSZ-elnök arról beszélt, a cselekvő közösségek nem teremnek mindenütt, a 21. századra pedig az elmagányosodás és az indvidualizmus jellemző, ill. a városi lakosság növekedése. Ugyanakkor a kisebbségi életben különös jelentősége van a cselekvő közösségi életnek. Ennek létrehozásához pedig talán az iskola a legalkalmasabb helyszín, ami a család után a legfontosabb közösségi erőtér a gyermek életében. Ami pedig az innovációt illeti, „a megújulás korparancs“ hangsúlyozta, kiemelve a pedagógiai-szervezeti váloztatásokat. „Ha nem vesszük fel a lépést a haladás ütemével, az oktatás a perifériára kerülhet“ – figyelmeztetett.

Petőcz Kálmán, az oktatási minisztérium Nemzetiségi és Élethosszig tartó tanulás főosztályának vezetője többek között arról beszélt, hogy sok szó esik digitalizációról és mesterséges intelligenciáról, az oktatásügy kulcseleme azonban mégiscsak a gyermek és a pedagógus, őket semmi sem tudja pótolni. Saját funkciójára reflektálva elmondta, fontos tevékenység a közvetítés – s mivel nincs parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek, ezért minden olyan lehetőséget meg kell ragadni a közvetítés gyakorlásához, amivel a szlovák jogrend szolgál. A minisztériumi főosztály mellett ide sorolta a kisebbségi kormánybiztosi posztot is, amelyeket reméli, hogy senki sem fog megszüntetni a választások után sem. Mint mondta, „nekünk is kell tennünk“ kell azért, hogy ez így maradjon.

A köszöntők után plenáris előadásokkal kezdődött el a tanácskozás. A négy prezentáció olyan témákat érint, mint az intézményfejlesztési célok, pedagógiai stratégiák, tanulási környezet, tanuló szervezet és az egyéni fejlődés kérdései. Az ülés vezetője, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója elmondta, azért dolgozik a pedagógiai szakma, hogy mindegyik közösség iskolája minőségi legyen – az utóbbi években e téren pedig az alkalmazkodás és az adaptáció fogalmai kerültek előtérbe. Emlékeztetett arra is, hogy minden reform annyira lesz sikeres, amennyire azt az egyes intézmények befogadják.

Délután a gyakorlatra összpontosító különféle szekcióülések követik egymást, este pedig átadásra kerülnek az SZMPSZ díjai.

Read More

Post Comment