Search by category:
Egyéb kategória

Gyógyítható a mellrák, ha időben fedezik fel

Gyógyítható a mellrák, ha időben fedezik fel

Mészáros Richárd

2023. 04. 16., v – 19:18

Évente 3000 nővel közli az orvos Szlovákiában, hogy mellrákja van. Egyharmaduk nem gyógyul meg. Pedig a nők leggyakoribb daganatos betegségének nem kellene halállal végződnie. A jó minőségű szűrés, a korai felismerés és a modern gyógyeljárások kombinációjával meg lehetne ezeket a számokat változtatni, s a mellrák krónikus betegséggé válhatna, amivel már teljes értékű, egészséges, minőségi életet lehet élni. Az egészségbiztosítók teljes egészében fedezik a mellrák korai felismerésére irányuló korszerű gyógymódokat.

Az Amazonky polgári társulásban minden korosztály képviselteti magát. Valamennyi tagot mellrák miatt kezelték vagy kezelik. Ez a diagnózis sajnos egyre gyakoribb, s egyáltalán nem kellene halálosnak lennie. Ha korán felismerik, gyógyítható. Fontos, hogy a nők tudjanak a megelőzés lehetőségeiről, hogy ne féljenek sem a diagnosztizálástól, sem a kezeléstől – mondja Dominika Kormanová, az Amazonky polgári társulás elnöke.

Egyre több a fiatal nő

A mellrák gyakori előfordulása világméretű jelenség. Míg a múltban a 60 év körüli nőknél diagnosztizálták, az utóbbi években már nem ritka a 25–45 évesek körében sem. „A kezelés sikere attól függ, milyen stádiumban van a betegség. Rendkívül fontos a megelőzés, a szűrés, a korai felismerés és a mellrák típusának ismerete. Ha időben derül rá fény, olyan kezelést kaphat a beteg, amely megmentheti az életét, ám ha előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz a beteg, rendkívül agresszívvá válhat, és maga a kezelés nehezebb, esetleg eredménytelen lehet” – magyarázza dr. Miroslava Malejčíková onkológus. Hozzáteszi: a korai mellrák, vagyis még mielőtt a rák a szövetekre terjed át, kezelése komplex, magába foglalhatja a szisztémás kezelést a sebészi beavatkozás előtt és után, valamint a radioterápiát. E kezelés megsemmisíti a rákos sejteket és megakadályozza szaporodásukat.

Évente 300 felesleges halál

Hogyan lehet korán felismerni a nők leggyakoribb daganatos betegségét? Leghatásosabb módszer a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiai kivizsgálás. A rendszeres mammográfiai vizsgálat 3–5 évvel korábban képes kimutatni a daganatot, még mielőtt a nő ki tudná a csomót tapintani. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a szlovákiai nők mindössze 30 százaléka jár rendszeresen mammográfiai vizsgálatra.

„A preventív mammográfiai vizsgálatra a 40–69 éves nőknek van jogigényük, a 20–39 évesek szonográfiai mellvizsgálatra járhatnak. Sajnos azonban csak kevesen élnek a lehetőséggel. Évente 3000 nő hal meg teljesen feleslegesen mellrákban, mert nem jártak szűrővizsgálatra. Azoknak a nőknek, akiknél 1 cm-nél kisebb átmérőjű daganatot találnak, 90-100 százalék az esélyük arra, hogy minden nagyobb beavatkozás vagy kemoterápia nélkül teljesen meggyógyulnak”

– mondja Dr. Beata Havelková, az Általános Egészségbiztosító igazgatótanácsának alelnöke.

A mammográfiai szűrővizsgálat fel tudja fedezni azokat a rosszindulatú gócokat, amelyek még nem nyilvánulnak meg és áttéteket sem képeznek. „Az egészségbiztosítók meghívója a mammográfiai vizsgálatra gyakran a szemétkosárban köt ki. Az Európai Unió országaiban ilyen szűrés már több évtizede működik, és az 50–69 éves nők halandósága az elmúlt években 35 százalékkal csökkent. Ha a nők rendszeresen részt vennének a szűrésen, sokkal többüket meg tudnánk menteni” – egészíti ki dr. Andrej Čižmár, a Dôvera egészségbiztosító munkatársa. Sokszor a nem megfelelő tájékozottság és a hiedelmek azok, amelyek a nőket eltanácsolják a szűréstől. „Kihagyni a mammográfiai vizsgálatot sokkal veszélyesebb, mint részt venni rajta. Ha a nő rendszeresen jár szonográfiára és mammográfiára, nagyon sokat tesz egészségéért” – egészíti ki dr. Malejčíková.

Kezelés van, fontos a korai felismerés

Szlovákiában tudjuk kezelni a korai stádiumú mellrákot, ezért a szűrés nagyon fontos. Michal Staňák, az egészségügyi érték és technológiák nemzeti intézetének igazgatója hangsúlyozza, hogy az intézmény a gyógyszerek értékelésekor arra is figyel, hogy az adott kezelés hogyan javítja az élet minőségét és hosszát. „A korai stádiumú mellrák kezelése Szlovákiában teljesen ingyenes, fontos, hogy a betegséget minél előbb felismerjék. Természeten az ilyen kezelés kevésbé igényes, mint az áttétes mellrák kezelése” – teszi hozzá.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, évente több mint 600 ezer fő hal bele. Szlovákiában a halandóság a legmagasabbak közé tartozik Európában, meghaladja a 20 százalékot. „Az Amazonky polgári társulás segítségével igyekszünk arra ösztönözni a nőket, hogy ne féljenek és menjenek el mammográfiai vizsgálat. Szlovákiában magas színvonalú műszerek vannak, és a nőknek elmagyarázzuk, hogy nem kell félniük a kivizsgálástól. A mellrák gyógyítható, csak időben fel kell fedezni” – mondta Dominika Kormanová.

Read More

Post Comment