Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több játékperc a fiataloknak Somorján

Egyre több játékperc a fiataloknak Somorján

Orosky Tamás

2023. 04. 18., k – 18:35

Az 5. helyen zárt extraligás somorjai női kosárlabdacsapat két játékosával, a felnőtteknél egyaránt második szezonjukat teljesítő Soóky Szófiával és Slama Tildával összegeztük a 2022/2023-as idényt.

A somorjaiaknak nem sikerült visszavenniük a negyedik helyet a kassai Good Angelstől az extraligában. A playoff 5–8. helyért rendezett párharcaiban azonban hozták a papírformát, és a besztercebányai UMB-t, illetve a kassai CBK-t egyaránt 2:0-ra legyőzve az „alsóház” élén végeztek.

Csalódottak voltunk, hogy nem jutottunk be a négy közé, mert akár a harmadik hely is elérhető lehetett volna. De a motivációnk a folytatásban sem veszett el. Nekem személy szerint egy picit könnyebb is esélyesként játszani, olyankor nem stresszelek annyira azon, mi lesz, ha hibázok. Mindkét párharcban biztosak voltunk benne, hogy mi győzünk, mert a riválisoknál azért profibb csapatunk van – mondta érdeklődésünkre Slama Tilda, aki 16 évesen egyre több meccset és játékpercet kapott az edzői stábtól. – Sokkal bátrabban kosaraztam, mint tavaly, érzem, hogy sokat fejlődtem. A legjobb meccsem talán a rózsahegyiek elleni volt Hradec Královéban a Föderális Kupán, amikor nagyon megdicsérték a védekezésem.”

Szintén 16 éves csapattársa, Soóky Szófia számára több kihívást is tartogatott az idény: egy nyári vállsérülés miatt két hónapig nem edzett, ráadásul posztot is váltott a pályán.

„A korosztályos válogatottban összeszedett sérülésem miatt csak novemberben térhettem vissza a csapathoz, a négy új játékost, az új figurákat pedig meg kellett szoknom. Emellett a tavalyi 4-es, 5-ös pozíciók helyett kikerültem a szélre, a 2-es és 3-as posztokra. Nincs olyan magasságom és erőm, ami a palánk alatt kellene, a szélen viszont elég, ha gyorsabb vagyok. Könnyebb ott játszanom, és nagyon élvezem is, sokkal jobb ott kosarazni – nyilatkozta az Új Szónak Soóky. – Örültem a felsőházi rájátszásnak, a top 3 elleni meccsek sokat adtak. Jól játszottunk a Youn Angels ellen is, de a sportban benne van a vereség. A playoff végén a koncentrációnk talán már nem volt olyan, mint előtte, de az 5. hely így is meglett.

S bár a felnőttcsapat számára már véget ért az idény, Slama és Soóky – Lelkes Barbarával együtt – továbbra is szerepel a kadettcsapatban is. Ha pedig épp üresjáratuk lenne, a tervek szerint ismét tart számukra individuális edzést a szakvezetés, Diósi Albert vezetőedző vagy a játékos-pályafutását végleg lezáró Suja Tímea. „Az egyéni gyakorlásra nincs tér szezon közben, ezért nagyon várom a következő két hónapot is – tette hozzá Soóky.

Kapcsolódó cikkünk

Befejeződőtt a felsőházi rájátszás, lezajlott a cseh–szlovák kupa, szerdán (19.00) pedig már a kassai Young Angels elleni playoff-negyeddöntő 1. meccse következik – eseménydús a március a somorjai női kosárlabdacsapat számára.

Az extraliga alapszakaszának negyedik helyén végző csapat a felsőházi rájátszásban jóval nagyobb játékerőt képviselő riválisokkal találkozott, így a 0/6-os mérleg papírformának számított. Csakúgy, mint a Young Angels uralma az alsóházban, ahol a kassaiak hibátlan mutatóval zártak. Suja Tímea, a somorjaiak irányítója – és Diósi Albert vezetőedző asszisztense – szerint ez azonban nem jelent hátrányt a csallóközieknek a két csapat egymás elleni párharca előtt.

„Ezeket a meccseket nem lehet összehasonlítani. A sok vereség ellenére is jobb az erősebb csapatokkal játszani, sokkal inkább felkészítenek az agresszívebb, gyorsabb kosárlabdára – mondta lapunknak a rutinos játékos.

Hasonló okokból örültek a somorjaiak a hétvégén lebonyolított cseh–szlovák Föderális Kupa meccseinek is. A sűrű program (három nap alatt lejátszott három meccs) ellenére nagyon pozitívan értékelték a tornát, amelyen végül hatodikként zártak.

A szezonnak ebben a fázisában már nem adnak annyit az edzések, jobb meccseket játszani, amik a csajokat is jobban motiválják. Igaz, csak tízen utaztunk el Hradec Královéba, és nem is mindenki volt teljesen egészséges, de beosztottuk az erőnket, hogy mindenki kellően játékba kerüljön, jó kondiban legyen a Young Angels elleni negyeddöntők előtt – szögezte le Suja.

Maradva még a cseh városban: a somorjaiak négy és fél órás utazás után, a számukra szokatlanul kései fél 8-tól játszották a negyeddöntőt a házigazda klub ellen (41:89). A helyosztókon előbb a torna meglepetését okozva megverték a rózsahegyieket (61:51), majd az 5. helyért kiírt találkozón a besztercebányai Slávia már hozta a kötelezőt ellenük (34:69).

„Nagyon jól esett a győzelem. A rózsahegyiek gyorsan elhúztak, de apránként közeledtünk hozzájuk, az utolsó negyedet pedig 23:4-re nyertük. Vasárnap eleve csak egy levezető meccset terveztünk, hogy a picit többet játszók kifújhassák magukat – mesélte Suja.

A történeti hűség kedvéért: a döntőt a brünni Žabiny csapata nyerte a Hradec ellen, legjobb szlovákiai klubként a pöstyéniek bronzérmesként zártak.

Sem utóbbi gárda számára, sem a másik két szlovák együttesnek nem jelenthet gondot a hét közben elrajtoló playoff-negyeddöntő sikeres abszolválása a hazai extraligában. Az egyetlen, komoly téttel bíró párosítás a somorjaiaké, akik a már említett nagy rivális „nagyobbikkassai csapattal találkoznak. Az alapszakaszban mindkét meccset a zöld-fehérek nyerték (65:63, 62:57), ugyanakkor a Szlovák Kupa negyeddöntőjében az egy amerikai légióssal felálló keletiek diadalmaskodtak (54:78).

„A kassaiak fizikailag keményebb kosárlabdát játszanak, megtapasztalhattuk, hogy kis túlzással ütnek-vernek és néha indokolatlanul csapkodnak. De ehhez a stílushoz hozzászoktunk a hétvégi kupameccseken is, ezzel nem fognak meglepni minket. A játék szintjén nem kérdés, hogy mi vagyunk a jobbak, erőnlétben és keménységben kell felvennünk velük a harcot. De az a lényeg, hogy úgy védekezzünk, ahogy azt elterveztük. Jól felkészültünk az ellenfélből, nagyon koncentrálunk, hogy a szezon legfontosabb meccsein meg tudjuk védeni a negyedik helyünket, és az elődöntőben folytathassuk majd a bajnokságot – tette hozzá Suja. – Ami pedig a tengerentúli légiósukat illeti, rengeteg akciót rá játszanak a Young Angelsnél, de dobhat ő akár sok pontot is, csak más csapattársa ne dobjon, és akkor megnyerjük a meccseket.

A playoff-negyeddöntő az egyik fél két győzelméig tart. A szerdai, somorjai meccset (19.00) követően szombaton a kassaiak lesznek a házigazdák (17.30), az esetleges döntő mérkőzésre jövő héten kerülne sor a csallóközi városban.

Read More

Post Comment