Search by category:
Egyéb kategória

Leginkább a Csallóközt fenyegeti az aszály

Leginkább a Csallóközt fenyegeti az aszály

Mészáros Richárd

2023. 04. 18., k – 14:54

A klímaváltozással járó szárazság egyre inkább befolyásolja a mezőgazdasági termelést, ebből a szempontból pedig a Csallóköz a legveszélyeztetettebb régió Szlovákiában. Ezen belül a Pozsonyi II, a Szenci és a Pozsony V járás van a legnagyobb veszélyben – derült ki a Környezetpolitikai Intézet (IEP) tanulmányából.

„A Szenci járás nagy részén mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ami növeli az aszály kockázatát. További járások is veszélyben vannak az ország délnyugati részén, illetve délkeleten, Tőketerebes és Kassa környékén” – írták az elemzők. Gömörben is vízhiány tapasztalható, ott geológiai tényezők akadályozzák a víz felgyülemlését.

Az intézet emlékeztetett, hogy a Csallóköz rendkívül fontos az ország mezőgazdasága számára, és ott található a legnagyobb ivóvízkészlet, a mezőgazdasági tevékenység miatt viszont az erdős területek nagy részét kivágták, ez pedig növeli a szárazságot.

Ezen felül azokat a településeket fenyegeti leginkább vízhiány, ahol nincs közüzemi vízellátás, emiatt a Szobránci járás néhány településén lehetnek a legnagyobb gondjaik a háztartásoknak.

A legjobb helyzetben a Námesztói, az Alsókubini és a Csacai járás van az IEP mérései alapján, köszönhetően a sok füves területnek, a magas páratartalomnak és a talajnedvességnek.

Az előrejelzések szerint a szárazság további régiókat fog veszélyeztetni, főleg a Mezőlaborci és a Szinnai járást, egyes részein 70 napra emelkedhet a csapadék nélküli időszak hossza.

Ennél is hosszabb csapadék nélküli időszakok lehetnek a Nagyrőcei, a Poltári és a Rimaszombati járás egyes részein. Az elemzést az IEP az OECD-vel együttműködve készítette, három fő éghajlati kockázat alapján határozza meg az egyes települések fenyegetettségének mértékét, ezek pedig a rendkívüli hőség, az aszály és a szélsőségesen sok csapadék.

Read More

Post Comment