Search by category:
Egyéb kategória

Több mint kétszáz pálinkát kóstolt meg a szakmai zsűri Nádszegen

Több mint kétszáz pálinkát kóstolt meg a szakmai zsűri Nádszegen

Tornyai Bianka

2023. 04. 19., sze – 16:06

NÁDSZEG |

Több mint kétszáz párlatot elemzett az első Esszencia Spirit Felvidéki Párlatversenyen a nemzetközi szakmai zsűri. A díjazott tételeket május 5-én, az eredményhirdetésen lehet megkóstolni.

A múlt hétvégén Szlovákia és Magyarország legtapasztaltabb pálinkás szakemberei bírálták az első alkalommal megrendezett Esszencia Spirit Felvidéki Párlatversenybe benevezett 227 párlatot, amelyeket hat kategóriába soroltak: almatermésűek, csonthéjasok, vad csonthéjasok, szőlő- és borászati termékek, bogyósok és erdei gyümölcsök, egyéb párlatok, vagyis az ágyasok, likőrök kategóriája.

„A legnagyobb számban barack-, szilva- és szőlőpárlatok jelentek meg a versenyen, de voltak olyan érdekességek is, mint a kökény és a házi berkenye. A benevezett tételek 10 százaléka magyarországi, 90 százaléka szlovákiai készítőktől érkezett, és túlnyomó részben a csallóközi és a mátyusföldi régióból. Jelenleg az oklevelek, díjak előkészítésével foglalkozunk, vagyis készülünk az eredményhirdetésre”

– számolt be a részletekről Fitos András, a párlatverseny egyik szervezője. A díjátadást május 5-én 18 órától tartják a Bencze Házban, ahol ismertetik az eredményeket és a díjazás módjának részleteit. Kiállítják az arany-, az ezüst- és a bronzérmes tételeket, amelyeket meg lehet majd kóstolni.

„Emellett bemutatjuk a hibákat is, hogy azzal is találkozzanak a cefrekészítők. Ez azért fontos a számukra, hogy kiderüljön, egy-egy rossz lépés a folyamatban milyen hibákat eredményez. Egy órával korábban, 17 órakor műhelymunkát szervezünk a pálinkahígításról és -szűrésről. Aki a versenybe bekapcsolódott és a nevezési díjat befizette, az ingyenesen vehet részt a programon, de szeretettel várjuk azokat az érdeklődőket is, akik nem versenyeztek”

– egészítette ki Fitos András. Az eredményhirdetésen jelen lesz Szöllősi Edit, a zsűri elnöke is, aki kiértékeli a versenyt.

Read More

Post Comment