Search by category:
Egyéb kategória

Tibor Gašpar memóriazavaros hazugnak nevezte Slobodníkot

Tibor Gašpar memóriazavaros hazugnak nevezte Slobodníkot

Mészáros Richárd

2023. 04. 20., cs – 11:17

Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány szerint Bernard Slobodník, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt tisztviselője „egy hazug, aki semmire sem emlékszik”. Mint mondta, „hosszú ideig állt gyógyszeres kezelés alatt, ami hatással volt az emlékezőképességére”. Slobodník több korrupciós ügyben is együttműködik a hatóságokkal, többek között Štefan Žiga vállalkozó ellen is vallott.

Gašpar a bazini Specializált Büntetőbíróságon tett vallomásában azt állította, Slobodník a beosztottja volt, amikor még ő vezette a rendőrséget. „Iveta Radičová kormányának 2012-es bukása után vissza akart térni a rendőrséghez. A kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazás után megkeresett, hogy visszatérhet-e” – mondta. Szerinte Slobodník nem szerezhetett magasabb szintű biztonsági engedélyt, mert korábban állítólag a ŠtB tagja volt.

A volt rendőrfőnök szerint Slobodník bűncselekményt követett el Ľudovít Makóval, a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi hivatalának volt vezetőjével, valamint a már elhunyt František Böhmmel. „Erről a bűncselekményről csak a Tisztítótűz (Očistec) nevű akció kapcsán szereztem tudomást, amelyben meggyanúsítottak, majd vádat emeltek ellenem” – mondta Gašpar, aki szerint Slobodník előre felkészült a kihallgatásokra. Ezt állítólag felvételek is bizonyítják.

Gašpar állítása szerint a bűnüldöző szervek törvénytelen juttatásokat adnak Slobodníknak „bűnügyeinek atomizálásával”, valamint azt ígérik neki, hogy bizonyos bűncselekmények ügyében nem vonják büntetőeljárás alá. Hangsúlyozta, soha nem adott ki jogsértő parancsot, utasítást vagy más nem formális felhívást egyetlen beosztott rendőrnek sem jogellenes tevékenység elkövetésére.

Read More

Post Comment