Search by category:
Egyéb kategória

A brazil elnök megkezdte portugáliai látogatását

A brazil elnök megkezdte portugáliai látogatását

Mészáros Richárd

2023. 04. 22., szo – 15:27

A lisszaboni Szent Jeromos-kolostor előtt katonai pompával rendezett fogadással kezdődött meg szombaton Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök portugáliai látogatása.

A fogadást követően a brazil elnök António Costa portugál miniszterelnökkel ült tárgyalóasztalhoz. A látogatás során 13 egyezményt terveznek aláírni egyebek között a technológia, energiakereskedelem, idegenforgalom és a kultúra területén.

Lula da Silva pénteken érkezett ötnapos hivatalos látogatásra Portugáliába. A brazil elnököt egy kormánytisztviselőkből álló küldöttség kíséri el útján. A látogatás részét képezi a latin-amerikai ország azon törekvésének, hogy újraindítsa diplomáciai kapcsolatait főbb partnereivel – áll a brazil elnöki hivatalnak a látogatást beharangozó közleményében.

Az előző brazil elnök, Jair Bolsonaro nem látogatott el Portugáliába négyéves hivatali időszaka alatt.

A latin-amerikai országot szoros történelmi, kulturális és gazdasági szálak kötik össze volt gyarmattartójával, és Portugáliában mintegy 300 ezer brazil állampolgár él. Brazília reméli, hogy Portugália „fontos szövetségese” lehetne abban, hogy segítsen a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésében.

A Portugáliában élő ukrán közösség pénteken a lisszaboni brazil nagykövetség előtt tiltakozott Lula látogatása ellen. A brazil elnök azzal haragította magára őket, hogy Lula pekingi látogatása során, néhány nappal ezelőtt azt mondta, „az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború támogatásával, és el kellene kezdenie a békéről beszélni”.  

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője élesen bírálta Lulát pekingi nyilatkozata miatt, mondván, hogy „Brazília az orosz és kínai propagandát visszhangozza, anélkül, hogy megvizsgálná a tényeket”. Súlyosan problematikus, ha Brazília azt állítja, hogy az Egyesült Államok és Európa nem a békében érdekelt, vagy részfelelősséget visel a háborúért – tette hozzá.

Portugáliai látogatásának végeztével, szerdán Lulát Spanyolországba várják.

Read More

Post Comment