Search by category:
Egyéb kategória

Egy hónap, és leállhat a Facebook Európában

Egy hónap, és leállhat a Facebook Európában

Mészáros Richárd

2023. 04. 22., szo – 16:00

Egy hónapja maradt az ír hatóságoknak, hogy döntsenek, mi lesz a Meta EU és USA közötti adatáramoltatásával.

A döntés eredménye az lehet, hogy az EU-ban leáll a Facebook.

Az EU-s hatóságok közlése szerint az írországi adatvédelmi hatóságnak már csak egy hónapja maradt, hogy döntsön a Meta és a Facebook Európa és USA közötti adatáramoltatásáról.

Az ír DPC és vezetője, Helen Dixon azon dolgoznak egy ideje, hogy betiltsanak egy olyan jogi eszközt, amely keretében a Facebook az európai felhasználói adatokat az USA-ba viszi – a betiltásra azért kerül sor, mert attól tartanak, hogy az információkhoz az USA titkosszolgálatai is hozzáférhetnek.

Mivel a Meta európai főhadiszállása Írországban van, így az ír hatóság dönt a Metával kapcsolatban, a múlt hónapban pedig május közepére ígérték a tiltást. A nemzeti hatóságokat tömörítő EDPB közölte: a döntésnek az ügyben legkésőbb egy hónapon belül meg kell születnie.

A konkrét döntést persze még nem közölték, de Dixon többször elmondta, hogy más hatóságok nem próbálták meg megakadályozni az adattovábbító mechanizmus betiltásának tervét.

A Meta többször figyelmeztetett már: amennyiben ezt a mechanizmust betiltják, és nem tud Európából adatokat vinni az USA-ba, akkor arra kényszerülhet, hogy leállítsa Európában a Facebookot. Ezt a forgatókönyvet tovább valószínűsíti, hogy az EU és az USA adatvédelmi megállapodása, amely EU-szintű adatvédelmet garantálna, csak júliusban születhet meg.

(IT Café)

Read More

Post Comment