Search by category:
Egyéb kategória

Miért ünnepeljük a Föld napját?

Miért ünnepeljük a Föld napját?

Csóka Zsófi

2023. 04. 22., szo – 10:52

A világnap hátterében egy hatalmas természeti katasztrófa áll.

A Föld napját 53 éve ünnepeljük. Először 1969-ben merült fel az a gondolat, hogy legyen egy olyan nap a naptárban, amikor az emberek jobban odafigyelnek a környezetvédelemre. Ennek oka egy természeti katasztrófa volt, mely során Kalifornia partjainál egy hatalmas olajszennyezés borította be az óceán felszínét.

Gaylord Nelson környezetvédelmi aktivista és szenátor kezdeményezésére kezdett kibontakozni a diákok országos környezetvédelmi mozgalma. Nelson célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezeti fenyegetésekre, ezért arra ösztönözte a diákokat, hogy dolgozzanak ki projekteket vagy szervezzenek rendezvényeket a környezetvédelemmel kapcsolatban.

A Föld napjának első tömeges megemlékezésére 1970-ben került sor, és a kaliforniai Stanford Egyetem hallgatói szervezték meg. Egy évvel később az ENSZ is elkezdett megemlékezni erről a napról, de 1990-ig csak az USA szentelt figyelmet a Föld napjának. Idén azonban már elmondható, hogy az egész világ odafigyel a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatosságra.

A Föld napját minden évben egy mottó jelöli. Az idei évé az „Invest in our planet“ („Fektessünk a bolygónkba”).

Jelenleg több mint 190 országban mintegy egymilliárd ember vesz részt április 22-én különböző rendezvényeken, amelyek célja a klímaválságra és a környezetvédelemre való figyelem felkeltése.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment