Search by category:
Egyéb kategória

Életet menthet az urológiai szűrővizsgálat

Életet menthet az urológiai szűrővizsgálat

Mészáros Richárd

2023. 04. 24., h – 19:25

A férfiak esetében a prosztatarák nagyon gyakori daganatos betegség. A nők 60 százaléka életében legalább egyszer megtapasztalta, milyen a húgyúti gyulladás. Az inkontinenciát az öregedés velejárójának tartják, pedig az esetek 70 százalékában kezelni lehet vagy legalábbis enyhíteni a tüneteket. Sok szlovákiai beteget gyötörnek urológiai problémák, de valahogy nem veszik komolyan őket. A sikeres kezelés alapja a rendszeres szűrővizsgálat, mert ezzel fel lehet fedni a súlyos betegséget is – figyelmeztetnek a szakemberek.

A szlovákiai statisztikai adatok már rég azt mutatják, hogy a leggyakoribb daganatos betegség a prosztatarák. Évente betegek százai halnak bele, a 65 évnél idősebb férfiak 60 százalékát érinti, és 12 hónap alatt több mint 2000 új esetet diagnosztizálnak. A prosztatarák észrevétlenül fejlődik ki. Ám ha idejében fény derül rá, az esetek többségében gyógyítható. Mindennek ellenére a rendszeres szűrővizsgálatra csak a férfiak 6–12 százaléka jár. A környező országokhoz viszonyítva ez rendkívül alacsony arány. „A fájdalom, az égő érzés vizelés közben, véres vizelet, fogyás vagy krónikus fájdalom a hát alsó felében már a betegség előrehaladott stádiumát jelzi. Az urológiai szűrővizsgálat rendkívül fontos és életet menthet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a férfiak félnek a prosztata kivizsgálásától. A rák az első stádiumban nem fáj, a komplex vizsgálat képes időben kimutatni, ami a sikeres kezelés első lépése” – mondja dr. Marek Zvanciger, a Bezruč utcai rendelőintézet urológiai központjának vezető orvosa. A prosztatarák minden férfit érinthet. „Évente több száz férfi hal meg ebben a betegségben, pedig elég lenne, ha rendszeresen járnának szűrővizsgálatra. Minden ötven évnél idősebb férfinak évente legalább egyszer el kellene mennie urológushoz még akkor is, ha nincs problémája” – mondja a szakember, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, 97 százalék a gyógyulás esélye.

Minden negyedik nő inkontinens

Az urológia nem csak a férfiak betegségeit kezeli. Bár a prosztatarák vezet, más urológiai probléma is előtérbe kerül, például a vizeletinkontinencia vagy a gyakori húgyhólyaggyulladás. „Betegeink több mint 50 százaléka nő. Tapasztalatunk szerint a nők felelősségteljesebbek, és rendszerint korábban keresik fel az orvost, mint a férfiak” – mondja dr. Martin Romančík urológus.

Szlovákiában több mint félmillió ember szenved inkontinenciában, vagyis átlagosan minden negyedik nő. A nők egyharmada természetes szülés után önkéntelen vizeletvesztést tapasztal, de ezzel a problémával a változókor után is találkoznak a nők, továbbá a prosztataproblémákkal küzdő férfiak, a cukorbetegek, a sclerosis multiplexben, Alzheimer- és Parkinsonkórban szenvedők. Sokan későn keresik fel az orvost – átlagosan 5 évvel azután, hogy a tünetek megjelennek. „Minél korábban kerül a beteg orvoshoz, annál nagyobb az esély arra, hogy meggyógyul. Fontos, hogy a beteg ne szégyellje magát és időben kérjen segítséget, ilyenkor tudunk hatásosan segíteni. A kivizsgálás nem fájdalmas, s ma már sok hagyományos, gyógyszeres és minimális invazív beavatkozás áll rendelkezésünkre, amellyel a beteg állapotán javítani tudunk vagy teljesen meg tudjuk gyógyítani” – egészíti ki dr. Martin Romančík, hozzátéve, hogy az inkontinencia kérdését szélesebb összefüggésben kell nézni. Ez nemcsak egészségi, hanem szociális és gazdasági probléma is.

A nőknél gyakoribb a húgyúti gyulladás

Vezetnek a baktériumok okozta húgyúti fertőzések. A felső légúti betegségek után a második helyen állnak. Ezek a betegségek a hölgyeket gyakrabban érintik. „A nőknek a férfiakhoz viszonyítva sokszorosan rövidebb a húgycsövük, ráadásul a húgycső bejárata nagyon közel van a hüvelyhez és a végbélhez, ahonnan a fertőzés kiindulhat” – magyarázza dr. Lívia Lachkovičová urológus. A 20–50 év közötti nőknél százszor gyakoribb a fertőzés, mint a férfiaknál. A nők legalább felének élete során egyszer már volt húgyúti fertőzése, s egynegyedüknél a következő 6 hónapban kiújult a betegség. Az ismételt húgyúti fertőzés nemcsak egészségileg, hanem lelkileg is meggyötri a nőt. „A heveny húgyhólyaggyulladás néhány órán belül hirtelen alakul ki. Azok a nők, akiknél ez a betegség ismételten kialakul, félnek az utazástól, kerülik a nyilvános medencét, vonakodnak a nemi kapcsolattól. Ez végeredményben szorongást, lelki zavarokat okoz, és megzavarja a partnerkapcsolat harmóniáját” – egészíti ki dr. Lachkovičová, majd hangsúlyozza, hogy a férfiak minden ismételt hólyag-, vese- és húgyúti gyulladásának kezelése az urológus feladata. Minden húgyúti gyulladást szakszerűen kellene kezelni, hogy ne alakuljanak ki szövődmények.

Read More

Post Comment