Search by category:
Egyéb kategória

Átadták mindkét Komárom díjait

Átadták mindkét Komárom díjait

Vataščin Péter

2023. 04. 26., sze – 14:56

Komárom (Magyarország) |

Három év kihagyás után tartottak újra díszülést Észak- és Dél-Komárom képviselő-testületei, ahol az arra érdemes személyiségeknek nyújtották át a két város elismeréseit.

A 2023-as Komáromi Napok egyfajta nyitányaként a dél-komáromi Csillagerőd konferenciatermében került sor a díszülésre. Elsőként – és házigazdaként – Molnár Attila dél-komáromi polgármester szólt a közönséghez. „Három év telt el azóta, hogy utoljára közösen tudtunk együtt ünnepelni, és ilyenkor úgy szoktam fogalmazni, hogy a koronavírus-járvány sok mindenre felhívta a figyelmet, de leginkább azt mutatta meg nekünk, hogy mit jelent megélni a közösséghez való tartozás élményét, s hogy mit jelentenek a közösségek” – utalt arra a városvezető, hogy valójában három évig kényszerpályán mozgott a Komáromi Napok, amelyet az ismert okok miatt nem tudtak úgy megünnepelni, mint azelőtt.

Keszegh Béla észak-komáromi polgármester méltatta a díjazottak teljesítményét, s a programokon való részvételre is buzdított: „Kedves komáromiak! Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy ha már újra együtt vagyunk, akkor éljük meg a Komáromi Napok minden egyes pillanatát. Én magam már a harmadik megnyitóról jövök, úgyhogy teljes üzemmódba pörögtünk fel.

A díszülés fénypontjaként átadták a két Komárom elismeréseit. Polgármesteri díjban elsőként Csekes József részesült a régió lakosságának élet- és egészségvédelemében kifejtett tevékenységéért. Őt Fabó Mária és a Szinnyei József Könyvtár csapata követte, akiket az intézményt megújító és kultúraszervező tevékenységükért díjazott a polgármester. Fuisz Attila a sportszervező tevékenységéért, Gálik Gábor a komáromi néptáncmozgalom felélénkítéséért, Máthis Krisztián – aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen – pedig a tudományos és diáksegítő tevékenységéért kapta meg ugyanezt az elismerést.

Posztumusz Pro Urbe díjat kapott Szénássy Árpád művelődési és helytörténeti írásaiért, valamint közéleti szerepvállalásáért. Felesége, Szénássy Mária vette át az elismerést. Végül Gráfel Lajos is átvehette a Pro Urbe díjat, akinek ezt a komáromi erődrendszer és műemlékek megmentése érdekében kifejtett sokéves eredményes tevékenységéért és fáradhatatlan helytörténeti ismeretterjesztő munkájáért ítélték oda. A díjazottak nevében – magyar és szlovák nyelven – is ő szólt a jelenlevőkhöz, ill. köszönte meg a kitüntetéseket.

Ezt követően kiosztották a dél-komáromi elismeréseket is. Díszpolgári címet kapott Hamrák Zsófia és Szabó Ferenc. Pro Urbe díjban Benczik Attila, Schler Szilvia, a Komáromi Horgász Egyesület, Kőrösi Flórián és Vas Gyuláné részesültek. Polgármesteri díjat Dikász Lászlóné, a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők és a Szőnyi Alkotóműhely kaptak.

Read More

Post Comment