Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan jön a 100 eurós támogatás

Hamarosan jön a 100 eurós támogatás

Molnár Iván

2023. 04. 26., sze – 16:25

Pozsony |

Azok az alacsony jövedelmű háztartások, amelyek tavaly nem részesültek inflációs támogatásban, egyszeri 100 eurós támogatásra lesznek jogosultak, a fogyatékkal élő iskoláskorú gyermekeket nevelő családok egy része pedig 160 eurós egyszeri támogatásban részesülhet. Az erről szóló rendeletet a kormány szerdai ülésén fogadták el.

A most elfogadott, egyszeri 100 eurós támogatás azokat a háztartásokat érinti, amelyek havi átlagjövedelme az elmúlt hat hónapban nem haladta meg a létminimum 1,81-szeresét. Egyedülálló személy esetében ez 424,30, házaspár esetében 720,29, gyermekes házaspár esetében pedig 914,01 eurós jövedelemnek felel meg. További feltétel, hogy csak azok kaphatják meg a 100 eurót, akik tavaly nem részesültek inflációs támogatásban, humanitárius segélyben vagy 13. nyugdíjban. Így például egy olyan házaspár, amelyben az egyikük öregségi nyugdíjas, és 13. nyugdíjat kapott, a másikuk pedig jövedelem nélküli személy, már nem részesülhet támogatásban” – áll a munkaügyi minisztérium rendelethez benyújtott előterjesztésében. A háztartások májustól július végéig a helyileg illetékes munkaügyi és szociális hivatalokban igényelhetik ezt a támogatást.

A kormányrendelet 515 iskolaköteles gyermek étkezési költségeinek a részleges kompenzálására is lehetőséget biztosít. Ez főként azokra a súlyos fogyatékkal élő gyermekekre vonatkozik, akik nem tudnak részt venni az általános iskolai vagy az óvodai oktatásban, és akik szociális ellátásban részesülnek egy erre szakosodott intézményben (szociális otthon, rehabilitációs központ, ápolási intézmény, nappali ellátó központ). Az erre nyújtott egyszeri támogatás 160 euró, a támogatás iránti kérelmet pedig szeptember 15-éig kell benyújtani. A mintát augusztus 15-éig közzéteszik a munkaügyi tárca honlapján (www.employment.gov.sk). A most elfogadott és május elején életbe lépő kormányrendeletben szereplő támogatások nagyjából 50 ezer háztartást érintenek, akiknek az állam együttesen 5,48 millió eurót fizet ki.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment