Search by category:
Egyéb kategória

Párkányból Belgiumba – nemzetközi fesztiválra utaznak a fiatal muzsikusok

Párkányból Belgiumba – nemzetközi fesztiválra utaznak a fiatal muzsikusok

Mészáros Richárd

2023. 04. 26., sze – 12:35

Párkány |

A belgiumi Neerpeltben, a Fiatalok Európai Zenei Fesztiválján lép fel a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola diákzenekara. A rangos nemzetközi seregszemlén 64 csoport lép fel, Kolumbiától Mexikón át az Európai Unió szinte összes tagállamának képviseletében. Szlovákiát a párkányiakon kívül csak egy pozsonyi iskola képviseli.

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola zenekara rangos nemzetközi rendezvényre utazik, a belgiumi Neerpeltben adnak koncertet, az április 28-ától május 2-ig tartó Fiatalok Európai Zenei Fesztiválján. Bár a párkányi zeneiskolában még a múlt század nyolcvanas évei előtt volt egy zenekar, ez megszűnt és Pásztor János igazgató a kollégákkal 2019-ben kezdett dolgozni azon, hogy legyen egy komolyabb, közös zenekaruk. 2021-ben e-mailben értesítették őket, hogy nevezhetnek a belgiumi ifjúsági zenei fesztiválra. Viszont ennek komoly feltételei voltak és vannak. A zenekartól videoklipet kértek, továbbá egy 25 perces repertoárt, kottákkal együtt, és az is feltétel volt, hogy egy olyan művet adjanak elő, amit kifejezetten nekik írt egy zeneszerző. Ez a mű Pusztai Antal gitárművész Memory of Holocaust című opusa, amit a zenekarra hangszereltek át. A csapatot tavaly decemberben hívták meg a fesztiválra.

Nemzetközi szinten tapasztalni és tanulni

„Óriási megtiszteltetés és egyben szakmai kihívás is ez a fellépés. Már csak azért is, mert a felkérés és a meghívás kiválasztás alapján történik, szigorú követelményeknek kell megfelelni és mindezt még a koronavírus-járvány után is sikerült prezentálnunk. A fesztiválon nyolc kategóriában lépnek fel a fiatal amatőr zenekarok, mi a folk és egyéb, vegyes hangszerelésű kategóriában lépünk a közönség és a zsűri elé – mondta el lapunknak Pásztor János igazgató. Szerinte azért is eshetett rájuk a választás, mert ők picit mást és újat nyújtanak a folkos hangzással. A zenekarban a klasszikus gitár, az alt furulya, a barokk furulya, az elektromos basszusgitár is megszólal. Másfél évig készültek és próbáltak, a hazai bemutatót a párkányi kultúrházban tartották meg a napokban. S hogy ki tudjanak jutni a fesztiválra, azt a szülői szövetség, Párkány városa, Nyitra megye és többen mások is támogatták – a bemutató körükben is nagy sikert aratott.

„Nem az a lényeg, hogy milyen helyezést érünk el, milyen minősítést kapunk. Mert már az is komoly fegyvertény, hogy nemzetközi szinten mutatkozhatunk be. Hanem az, hogy Neerpeltben afféle globális keresztmetszetet kapunk abból, hol tartanak a többiek, lesz mit megtapasztalni, lesz miből tovább építkezni. Egyúttal az is kiderül, hogy az amatőr ifjúsági zenekarok világszerte milyen színvonalat képviselnek. Nálunk például a legfiatalabb muzsikus tizenegy éves, a legidősebb, amit még a szabályzat megenged, huszonhat. A csapatot tehát két fiatal tanár is erősíti” – fűzte hozzá az igazgató.

Párkányból harminchatan utaznak a rendezvényre, a fesztiválra április 28. és május 2-a közt kerül sor a belgiumi Neerpeltben.

Read More

Post Comment