Search by category:
Egyéb kategória

Hiábavaló volt a magyar összeborulás?

Hiábavaló volt a magyar összeborulás?

Czímer Gábor

2023. 04. 27., cs – 19:03

Pozsony |

Berényi József szerint már eldőlt, Gyimesi György a Szövetség listáján indul az előre hozott parlamenti választáson. A Híd emiatt valószínűleg távozik a pártból. A képviselő ugyan intenzíven kampányol a magyar falvakban, de a szakértő szerint kérdéses, hogy a Híd nélküli Szövetség Gyimesivel megugorja-e a parlamenti küszöböt.

Ahogy arról beszámoltunk, a Szövetségen belül óriási feszültséget okozott, hogy a párt MKP-platformja a parlamenti választásra állított jelöltlistára szeretné venni Gyimesit. A Szövetség másik platformja, a Híd ugyanis élesen elhatárolódott a képviselőtől, aki eredetileg az OĽaNO listáján került a parlamentbe, de már távozott Igor Matovič frakciójából. Az ellentét odáig fajult, ha Gyimesi a listára kerül, a Híd távozik a Szövetségből, pártszakadás következik be.

Eldőlt: Gyimesi érkezik

Berényi József, az MKP-platform elnöke a szlovák közrádió műsorában szerdán este gyakorlatilag tényként kezelte, hogy Gyimesi a Szövetség listáján indul. Azt is megerősítette, a jelöltlista utolsó, 150. helyéről méretteti meg magát. „Van azonban még néhány nyitott kérdés, hiszen a kampány a pénzről, vagyis a finanszírozásról is szól” – mondta Berényi azzal, a kampányolás konkrét formáját, a képviselő érkezésének üzenetét is alakítják még. Szerinte Gyimesi a preferenciaszavazatoknak köszönhetően a lista elejére karikázhatja fel magát. Berényi úgy véli, nem állja meg a helyét az az állítás, mely szerint a képviselő Matovič ügynöke, akinek a célja, hogy szétverje a Szövetséget. Gyimesi egyébként már a múlt héten bejelentette, távozik az OĽaNO frakciójából, Matovič pártjának pedig sosem volt a tagja. Az OĽaNO elhagyását viszont hivatalosan nem azzal indokolta, hogy a Szövetséghez igazol, hanem azzal, hogy Ukrajna ügyében nem ért egyet a mozgalom egyes tagjaival, illetve annak választóival. Gyimesi ugyanis elutasítja a megtámadott ország katonai segítését. Berényi a rádióműsorban arról is beszélt, hozzá is eljutottak azok az információk, hogy Matovič egy csábító ajánlattal szerette volna megtartani Gyimesit, az OĽaNO nevét kiegészítették volna a „magyar” szót tartalmazó kifejezéssel és a képviselő előkelő helyet kapott volna a listán is.

Ajánlat és elutasítás

Berényi a műsorban kijelentette, nem szeretné, ha a Híd-platform Gyimesi miatt távozna a Szövetségből. „A párton belül vannak bizonyos ajánlataink, és nagyon bízom benne, hogy Bugár Béla vagy Sólymos László, illetve Rigó Konrád átértékeli a dolgot, nem egy ember miatt fognak távozni” – mondta az MKP elnöke, és hozzátette, nyitott a Híd vezetésével való tárgyalásokra. Berényi Bugár Bélával az Új Szó-stúdióban folytatott vitában is arról beszélt, az MKP hajlandó valamivel kompenzálni a Hidat, ha az elfogadja Gyimesi érkezését, de nem pontosította, milyen ajánlatról lehet szó.

Ahogy azt megírtuk, a Híd-platform álláspontja azonban kategorikusnak látszik: ha Gyimesi jön, ők mennek. Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, aki a Híd-platformban politizál, lapunknak adott nyilatkozatában hosszasan sorolta az elsősorban elvi okokat, amiért elfogadhatatlan számukra Gyimesi. Sólymos olyan populistának tartja őt, aki nem tartja tiszteletben a politikai kultúra alapvető szabályait, mindenekelőtt a képviselő politikai stílusát bírálta. Illetve az MKP-platformot és annak elnökét, Berényit tartja felelősnek azért, hogy egy olyan helyzetet állított elő, ami miatt a Híd távozhat a Szövetségből, hiszen a Híddal kötött kompromisszum hiányában állapodott meg Gyimesivel. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Szövetség egyes platformjai önállóan tesznek javaslatot a képviselőjelöltekre, de a végső listát jóvá kell hagynia a párt ún. grémiumának. Ebben a testületben a három platform egyenlő arányban képviselteti magát és a lista elfogadásához mindegyiknek a beleegyezése szükséges. Sólymosék pedig már előre jelezték, nem fogják jóváhagyni Gyimesi listára vételét.

Maga a képviselő a közösségi oldalán azt írja, nem fontos számára, hogy milyen párt színeiben indul. „Az, hogy van egy párt, önmagában nem elég. Bajnoknak lenni sem elég! Sőt lehet, sok ambiciózus pályatársnak csalódást okozok, mert a bajnokság nem a pártházban, stúdiókban zajlik, hanem az emberek körében” – írja, és arról számol be, intenzív regionális kampányt folytat. Az elmúlt időszakban valóban több település kampányrendezvényén jelent meg. Üzeneteiben a magyar kormány, illetve az MKP kommunikációjára hasonlít.

A szakértő szerint

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint gyakorlatilag ugyanaz játszódik le a Szövetségben, mint ami a Matovič- és Heger-kormányokban: a részt vevő felek nem tudnak megfelelően együttműködni és együtt dolgozni egy közös célért. „Hiába volt a nagy összeborulás, ha azt folyamatos háttérjátszmák és kiszorítósdik tarkították mindhárom fél között” – fogalmaz a szakértő. Hangácsi rámutat, ha a Híd kilépne, úgy a Szövetségen belüli eddigi szervezeti struktúra és egyensúly felborulna. Gyakorlatilag az MKP akarata érvényesülne minden szinten, hiszen egyértelmű számbeli és hatalmi fölényben lenne, amit az Összefogás nem fog tudni érdemben befolyásolni. „És ekkor felsejlik a háttérben a Híd nélküli sikertelen Magyar Közösségi Összefogás választási párt 2020-ból” – teszi hozzá az elemző a parlamenti küszöb alatti eredményt produkáló MKÖ-re utalva.

Hangácsi szerint egyelőre kérdőjel, hogy Gyimesi jelentené-e a Szövetség számára az ötszázalékos parlamenti küszöb elérésére a garanciát. „Legalább annyi választót vonzhat, mint amennyit eltaszíthat” – véli. Úgy látja, az lenne a legkívánatosabb, ha nem esne szét a Szövetség, hanem egy hosszú távú belső kompromisszum születne, amelyben a platformok legfeljebb egyfajta ötletforrások lennének. „De a tényleges irányítást a párt vezetése gyakorolná, mint mindenhol máshol a világban” – fogalmazott az elemző.

Ugyancsak érdekes kérdés, milyen alternatívái kínálkoznak a Hídnak arra, hogy a Szövetségből való távozás után a választáson induljon. Hangácsi szerint ha a Híd célja a biztos parlamenti helyek megszerzése, akkor olyan pártlistában kell gondolkodniuk, amely biztosan bejutó és elfogadható mind a tagság, mind a választóik számára. „Jelenleg ez a Progresszív Szlovákia, a Demokraták, de akár a Hlas is beleférhet, ha megfelelők az együttműködés feltételei” – véli az elemző. Hangácsi hozzátette, a Progresszív Szlovákiánál például az elhalt Magyar Platformot támaszthatnák fel és új lendületet adhatnak az interetnikus vonalnak a párton belül. „A Smerrel és a Republikával nagyjából kizárható az együttműködés, már csak korábbi ideológiai és elvi okokból is” – tette hozzá.

Read More

Post Comment