Search by category:
Egyéb kategória

Matovič biztonságiak nélkül az érsekújvári Csemadokban

Matovič biztonságiak nélkül az érsekújvári Csemadokban

Száz Ildikó

2023. 04. 29., szo – 08:05

Érsekújvár |

A péntek délutáni komáromi lakossági találkozót követően 19 órakor Érsekújvárban, a Csemadok-székházban tartott újabb fórumot Igor Matovič az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt elnöke. A csaknem két és fél órás találkozó előtt több idegen rendszámú gépkocsi sofőrje körözött kétségbeesetten a Csemadok-székház körül, ahol közvetlenül az épületnél nem tudtak leparkolni.

A Csemadok-székház bejáratánál a korábbi, úgynevezett „békemenet” aktivistái aláírásokat gyűjtöttek. Matovič érkezéséig Cseh Péter és Jozef Pročko a párt parlamenti képviselői tartották szóvá a közönséget, a Csemadok-székház nagytermén kívül az emeleti nézőteret is meg kellett nyitni a rengeteg érdeklődő számára. Az érsekújvári lakosokon kívül többen érkeztek Galgócról, Nagyszombatból, Aranyosmarótról, valamint Tőketerebes és Léva környékéről, hogy köszönetet mondjanak a koronavírus idején nyújtott támogatásért, vagy kifejezzék a jelenlegi politikai helyzettel kapcsolatos elégedetlenségüket. Igor Matovič elmondta, ez a huszonkettedik, vagy talán már huszonharmadik nyilvános találkozója a lakosokkal. Megtörtént, hogy néhány felszólalást követően elkezdett kételkedni a saját nézeteiben, és Érsekújvárban is üdvözölt mindenkit, attól függetlenül, hogy milyen nézeteket vallanak. A felszólalók közül többen az alacsony nyugdíjakra, megélhetési gondokra panaszkodtak, az indulatosabbak disznóólnak nevezték a parlamentet és a képviselők egy részét köpönyegforgatónak.

Biztosan sok jót is tett, de nem sokat segített az embereknek koronavírus idejében a tömeges tesztelés, amelyre valamennyiünket behajtott. Nagyon szigorúak voltak eleinte az óvintézkedések, holott később jóval több volt a beteg, de akkorra már enyhítettek az addigi szabályokon. Ennek ellenére szeretném, ha bekerülne a kormányba, de tudnom kell, milyen irányt vesz Szlovákia fejlődése” – fejtette ki egy nyugdíjas asszony. Akadt, aki csak azért jött, hogy személyesen mondjon köszönetet az oltási bónuszért. Egy férfi arra panaszkodott, hogy a ledolgozott harmincnégy év után alig 600 euró nyugdíjat kap, amiből lehetetlen megélni. Matovič hangsúlyozta, éveken át küzdöttek a maffia ellen, de a Smer-Hlas-Republika vonal ezek után is győzedelmeskedhet, lényeges, hogy az emberek elmenjenek szeptember végén választani. Ha túl sokan határoznak úgy, hogy nem mennek el szavazni, elképzelhetetlen dolgok történhetnek Szlovákiában, úgy járhatunk mint a fehéroroszok és bármikor eladhatnak bennünket Putyinnak. Az egyik idegen szlovák tájszólással beszélő férfi úgy vélte, Matovič polarizálja az embereket, mert a sajátjaira és idegenekre osztja a közösséget, véleménye szerint a politika csak szétválasztja az embereket, mint ebben az érsekújvári teremben. Nem azt várja, hogy 200 eurót kapjanak a gyerekek és 500 euró üsse markát a választásokon résztvevőknek. Azt várja el a kormányban lévőktől, hogy új munkahelyeket létesítsenek és próbáljanak együttműködni a lakosok érdekében. Isten malmai lassan, de biztosan őrölnek” – volt Matovič válasza arra a kérdésre, amikor a Szlovákiai Városok és Falvak Polgári Társulásának képviselője utalt egy konkrét lévai járásbeli polgármester esetére, akinek az ügyében máig nem döntött a bíróság. A felszólaló nehezményezte, hogy Fico korrupt emberei továbbra is a helyükön vannak, és várják, hogy az egykori vezér ismét hatalomra kerüljön. Akadtak, akik hamarabb távoztak a teremből, mivel nem tetszett nekik néhány felszólaló hangneme, illetve stílusa a lakossági fórumon.

Két nyugdíjas korú magyar hölgy elmondta, volt néhány kérdésük, például azzal kapcsolatban, miért hurcolják meg a kisembereket a hivatalokban, miért nem kapnak kellő jogi védelmet, ám úgy vélték, túl nagy a hangzavar, túl sok a hőzöngő felszólaló. Az érsekújvári találkozón minden korosztály képviseltette magát, több diákkal is találkoztunk, a produktív korban lévők jelentős része azonban más, távolabbi járásból érkezett a találkozóra.

Read More

Post Comment