Search by category:
Egyéb kategória

Válogatáskötet készült Grendel Lajos elbeszéléseiből

Válogatáskötet készült Grendel Lajos elbeszéléseiből

Havran Kati

2023. 04. 29., szo – 14:44

A kötet az író születésének 75. évfordulója alkalmából látott napvilágot. A kortárs magyar próza kiemelkedő alakjáról könyvbemutatóval egybekötött megemlékezést tartanak a pozsonyi Liszt Intézetben május 3-án.

Grendel Lajos prózáját – kiváltképpen a korai írásait – humor és irónia jellemzi. Regényei a szlovákiai magyarság mai életét, problémáit a messzi történelmi időkbe visszanyúló előzményekkel szembesíti. Valóságból, meséből, mítoszból és intellektuális elemzésből teremtett eleven sodrású új prózát. Csaknem valamennyi műve napvilágot látott szlovák nyelven, de több könyvét lefordították francia, német, lengyel és olasz nyelvre is. A regények és novellák mellett Grendel esszéivel, tanulmányaival és glosszáival is jelentőset alkotott, ezekben az anyanyelvi kultúrával, a szlovákiai magyar irodalmi hagyomány kérdéseivel, a kisebbségi irodalmak státuszával, az 1989 utáni társadalmi-politikai helyzettel foglalkozott.

A mostani kötet Összegyűjtött elbeszélések cím alatt jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia kiadójának gondozásában, amelynek Grendel is tagja volt. A kötetet Pécsi Györgyi irodalomtörténész mutatja be szerda este Pozsonyban.

Az est folyamán művészek, Grendelhez közel állók elevenítik fel az író személyiségét. Az író Bukott angyalok című kisregényéből Tóth Tibor Jászai-díjas színművész olvas fel részletet. Grendelt Tóth László költő, író méltatja, majd Karol Wlachovský műfordító is megemlékezik róla, aki szlovákra ültette át regényeit. Az estének emellett képzőművészeti vonatkozása is lesz. A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület pályázatot hirdetett az évforduló alkalmából olyan művek elkészítésére, melyek a képzőművészet eszközeivel idézik meg a grendeli szellemiséget. A pályázatra 75 mű érkezett be – ezekről Miglinczi Éva, az egyesület elnöke számol be a közönségnek.

A Liszt Intézet megemlékezése a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával és a dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulással karöltve készül. A látogatókat szerdán este 17 órától várják az intézet székhelyében, a Štefánikova 1 alatt.

Read More

Post Comment