Search by category:
Egyéb kategória

Heger további szövetségeket szerzett

Heger további szövetségeket szerzett

Nagy Roland

2023. 05. 01., h – 15:20

Pozsony |

A Demokraták párthoz csatlakozik a Jó napot, Szlovákia (Dobrý deň, Slovensko) nevű, éppen megalakuló új politikai szubjektum néhány tagja is – jelentette be Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök, a Demokraták elnöke a hétfői sajtótájékoztatóján.

Az említett párt nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy országszerte több száz óriásplakátot jelentettek meg, amelyeken „a tisztesség, szakmaiság és tolerancia” mottó szerepelt. A formáció egyik megalapítója Ján Šubák nagymihályi vállalkozó, aki a Denník N információi szerint a plakátkampány egyik legfontosabb finanszírozója is.

Šubák a Hegerrel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a két párt összeolvadása nem egy előre megtervezett lépés volt, hanem az előző hónapokban folytatott tárgyalások miatt született meg ez a döntés. Ő maga akkor kezdett el gondolkozni egy politikai párt megalapításán, amikor értesült a tavalyi pozsonyi kettős gyilkosságról, amely során két fiatal férfit gyilkoltak meg a szexuális irányultságuk miatt. Šubák úgy fogalmazott, pártja és a Demokraták programja között jelentős értékrendbeli átfedődések vannak, ezért is kerülhetett sor az összefogásra.

Heger a sajtótájékoztatón kijelentette, további politikai formációk jelentkezését is várja, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Az ügyvezető miniszterelnök pártja egyelőre nem teljesít jól a közvélemény-kutatásokban, a legutóbbi Focus-felmérésben például 3,6 százalékra mérték őket, ezzel az eredménnyel még a parlamentbe sem jutnának be. 

Kapcsolódó cikkünk

Megérkeztek a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei.

Ha a parlamenti választást áprilisban tartanák, a Smer nyerne a maga 17,7 százalékával a 17 százalékos Hlas előtt – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség legújabb felméréséből.

A dobogó harmadik fokára a PS kerülne 13,1 százalékkal, negyedikként a Republika végezne 9,8 százalékkal, az ötödik helyet pedig a Sme rodina szerezné meg 6,1 százalékkal.

A KDH 6 százalékon állna; az OĽaNO a szavazatok 5,6 százalékát, míg az SaS az 5,2 százalékát kapná.

A bejutási küszöb alatt végezné a Szövetség (4,3%), az SNS (4%), a Demokraták (3,6%), a ĽSNS (2,7%), a Magyar Fórum (1,7%), a Dobrá voľba (1,1%) és a Za ľudí (1%).

A Smernek 33 képviselője lenne, a Hlasnak 32, a PS-nek 25, a Republikának 18, a Sme rodinának és a KDH-nak 11-11, az OĽaNO-nak és az SaS-nek pedig 10-10 szék jutna a parlamentben.

A felmérést 1013 megkérdezett bevonásával végezték április 19. és 26. között.

Heger szerint azért ilyen alacsony a támogatottságuk, mert a párt egyelőre kevésbé ismert.

A kormányfő egyébként nemrégiben a pártjába csábította Juraj Šeligát és Jana Žitňanskát is, akik a Za ľudí listáján kerültek a parlamentbe. A sajtóban korábban többször is szó esett a Demokraták és a KDH lehetséges együttműködéséről, de a két párt vezetője egyelőre cáfolta ezeket az információkat. Šeliga azonban a Denník N-nek azt nyilatkozta, ő maga is kapcsolatban van a KDH-val, és mindent meg fog tenni azért, hogy a két szubjektum együtt mérettesse meg magát a szeptemberi választáson.

(nar, Denník N)

Read More

Post Comment