Search by category:
Egyéb kategória

OTT JÁRTUNK a VASÁRNAPBAN: Hogy működik egy ipari mosoda?

OTT JÁRTUNK a VASÁRNAPBAN: Hogy működik egy ipari mosoda?

szaszifanni

2023. 05. 01., h – 16:13

Mindannyian mosunk, mostunk már életünkben, de abba valószínűleg kevesen gondoltak bele, hogy a professzionális tisztítás esetében mennyi mindenre kell gondolni: vízminőség, logisztika, teljes higiénia, speciális összetételű mosószerek, vasalás, hajtogatás.

A Salesianer Miettex osztrák, családi tulajdonban lévő vállalkozás pozsonyi székhelyén betekintést nyerhettünk, milyen egy ipari mosoda. Megtudtuk, mivel jár, ha valaki fegyenceket alkalmaz, hogyan lehet családias a hangulat egy már multinak számító cégcsoportnál, milyen makacs szennyeződések fordulnak elő a munkaruhákon, hogyan simulnak ki a szállodai lepedők, és még sok más érdekességet is.

Pozsonyligetfalu ipari részében Vargha Melánia ügyvezető már vár, a bejáratnál kedves tábla fogad: Üdvözöljük a Vasárnap szerkesztőségét! Az irodákhoz érve egy ukrán hölgy vezet a tárgyalóba. A faliújságon „Segítünk Ukrajnának” felirat. Merthogy ez a cég tényleg segít, de nemcsak az ukránoknak. A mosoda alkalmazottai közt vannak rabok, menekültek, szociálisan hátrányos helyzetűek. A tárgyalóból tökéletes kilátás nyílik a mosodára. Szorgos hangya módjára tevékenykednek az alkalmazottak. Az ablak előtt pedig olykor felakasztott munkaruhák suhannak el. Izgalmas látvány, fotósunk szerint filmbe illő.

 

Hány alkalmazottja van a cégcsoportnak? Milyen szempontok szerint válogatnak a munkaerőben? Hogyan segítenek és kiken? Hány tonna textillel dolgoznak naponta a mosodában? Hogy lehet környezetbarát egy mosoda? Mit keresnek fegyencek a mosodában? Mi a története a Salesianer Miettexnek?

Szászi Fanni riportja Somogyi Tibor helyszíni felvételeivel a már megvásárolható Vasárnapban

Read More

Post Comment