Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia uniós tagságát méltatták

Szlovákia uniós tagságát méltatták

Nagy Roland

2023. 05. 01., h – 15:32

Pozsony |

Május elseje nemcsak a munka ünnepe, hanem Szlovákia uniós csatlakozásának évfordulója is, erről pedig a hazai politikusok is megemlékeztek.

Szlovákia hivatalosan 2004. május 1-én lépett be az Európai Unióba. A 19. évforduló alkalmából a legfőbb közjogi méltóságok és a politikai pártok is nyilatkoztak. Zuzana Čaputová köztársasági elnök kiemelte, az uniós tagságnak köszönhetően milliárdos beruházások érkeztek az országba.

„A legfontosabb dolog azonban felbecsülhetetlen. Részei vagyunk a történelem egyik legsikeresebb békeprojektjének, amely évszázados konfliktusokat váltott fel az együttműködéssel, a kereskedelemmel, a szabad mozgással, de legfőképpen a szabadsággal és a demokráciával”

– vélekedett az államfő.

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök szerint az elmúlt évek válságai miatt is látszik, milyen fontos az ország uniós tagsága.

„Úgy gondolom, ez erős motivációt jelent más országoknak is, akik csatlakozni szeretnének. Szívesen látjuk őket”

– fogalmazott a kormányfő.

Megjegyezte, Szlovákia az elmúlt években megmutatta, hogy a többi tagállammal összevetve is méltó partnernek bizonyul az unión belül. A politikai pártok közül az ország EU-tagságát méltatta többek között az SaS, a Progresszív Szlovákia (PS), a Za ľudí, valamint a Hlas is.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment