Search by category:
Egyéb kategória

Ahol a kutya rangban a tulajdonosa felett áll (FOTÓK+VIDEÓK)

Ahol a kutya rangban a tulajdonosa felett áll (FOTÓK+VIDEÓK)

Kulcsár Péter

2023. 05. 02., k – 14:44

Dunaszerdahely/Tacoma, USA |

Közép-Európai szemmel nézve elképzelhetetlen az a tisztelet, ami az USA-ban övezi azokat, akik másokat védenek: a tűzoltókat, a katonákat, a rendőröket. Erről is beszélt velünk a Washington államban tapasztalatcserén vendégeskedő rendőr százados.

Csicsay Csaba, a Dunaszerdahelyi Városi Rendőrség századosa, három szlovákiai társával együtt pénteken elrepült az USA-ba, Seattle városába, ahol a Washington állambeli K-9 rendőrkutya kiképző osztag gyakorlatán vesz részt megfigyelőként. Még januárban megígérte, hogy erről az útjáról részletesen és napra készen fogja tájékoztatni az Új Szó olvasóit. Ezt be is tartotta és az első pillanattól fogva fotókkal, videókkal dokumentálja a történéseket, amelyeket mindenki nyomon követhet az ujszo.com honlapon is. Egy 12 órás repülőút mindenkit megvisel, hát még olyanokat, akik állandó mozgásban vannak, mint ők négyen, kutyakiképzők: Peter Bella a Pozsonyi Városi Rendőrség inspektora és Jozef Hramec, valamint Marán Závodsky a Zsolnai K-9 Kutyakiképző Osztag tagjai, akik április 28-án repülőre pattantak és Bécsből, Helsinkin át egészen Seattle-ig repültek. Ott már várták őket amerikai kollégáik, elszállásolták és a hétvégére csupa kellemes pihenő programot szerveztek a négy szlovákiai rendőrnek, hogy legyen idejük megbirkózni a 9 órás időeltolódás okozta stresszhelyzettel. Hétfőn azonban már elkezdődött a teljes értékű program és kiképzés. A képzésen, amelyet évente kétszer, tavasszal és ősszel rendeznek meg Washington állam kutyás rendőrei számára, ez alkalommal több, mint száz rendőr vesz részt, természetesen kutya társaikkal együtt. „Kiváló tapasztalataink vannak a Szlovákiában kiképzett kutyákkal, ezért is nagy megtiszteltetés számunkra, hogy kiképzőik elfogadták a meghívásunkat és eljöttek erre a találkozóra. 2017 óta tart az együttműködés a szlovákiai edzők és az USA-beli K-9 kutya képző központ között. Jelenleg 12, Szlovákiában kiképzett kutyával dolgozunk csapatunkban.

A mi családunk különös becsben tartja a Szlovákiában kiképzett kutyákat. 2020-ban egy közveszélyes gyilkost üldöztünk Tacomában, amikor az fegyvert rántott és a feleségemre Jenniferre lőtt, aki szintén rendőr. Ronja, ez volt a kutya neve, a lövésbe vetette magát, amivel megmentette Jennifer életét, a saját élete árán. Mert tökéletesen kiképezték a szlovák kollégák” – idézi fel a történteket Jim Syler, a kutyákat képző washingtoni K-9 osztag főnöke, úgynevezett master trainer, aki családjával együtt, a mai napig nagy becsben tartja Ronja kutya emlékét.

Ez egy más világ

„Amint megjelentünk a rendőri egyenruhánkban, az addigi közömbösséget egyfajta tisztelet, majdhogynem csodálat váltotta fel, a körülöttünk lévő civilek szemében. Mindenki köszön, mosolyog, mondjuk ez Amerikára egyébként is jellemző, de látni az emberek szemében, hogy az egyenruha viselője, legyen bármilyen, katonai, tűzoltói, vagy rendőri nagy tiszteletnek és bizalomnak örvend. Minden fizetési számlából automatikusan 50 százalék engedményt kapunk, mert hiszen a rendőr véd és őrködik” – meséli az első tapasztalatokat Csicsay Csaba rendőr százados. „Egyszerűen ez egy más világ, másféle értékrenddel. A kutyák itt teljes értékű bajtársak, akiknek megvan a saját rangjuk. Érdekes módon a kutya rangja mindig egy fokkal magasabb, mint a vezetőjéé, ill. tulajdonosáé. Éppen azért, hogy a tulajdonos, megadja a felsőbb rangú tisztnek kijáró tiszteletet a kutyájának. Ha egy ilyen kutya elpusztul, minden neki kijáró tisztséget megadó temetéssel búcsúznak tőle emberi bajtársai, hiszen egy kollégájuk távozott az élők sorából. Ugyanúgy sorfalat állnak, szalutálnak és bemutatják az elért kitüntetéseit, az amerikai zászlóval letakart koporsó előtt, mintha emberi kollégájukat gyászolnák” – tette hozzá Peter Bella a Pozsonyi Városi Rendőrség inspektora. Belegondolva, hogy a szlovák törvényhozók mindössze két évvel ezelőtt fogadták el azt a törvényt, amely szerint a kutya élőlény, nem tárgy, valóban fényévekre vagyunk az amerikai gyakorlattól…

Ám mindez semmit nem változtat azon a tényen, hogy a négy szlovákiai rendőrkutya kiképzőt megkülönböztetett tisztelet övezi az USA-ban rendezett gyakorlaton. „Minden felvétel, akár fotó, akár videó előtt jeleznünk kell és csak amikor jóváhagyták a résztvevők fotózhatunk, vagy videózhatunk. Ez teljesen rendben van, hiszen vannak részek, illetve személyek, akik például a titkos rendőrséghez tartoznak, akiknek a fotói nem publikusak, amit mi természetesen tiszteletben tartunk” – magyarázta Csicsay Csaba.

Read More

Post Comment