Search by category:
Egyéb kategória

Eduard Heger ügyvezető kormánya egyre felelőtlenebbül szórja a pénzt

Eduard Heger ügyvezető kormánya egyre felelőtlenebbül szórja a pénzt

Molnár Iván

2023. 05. 02., k – 16:17

Pozsony |

Már a pénzügyminisztérium is elismeri, hogy a választás évében a nagyobb kiadások miatt látványosan romlott az állam gazdálkodása.

„Az állami költségvetés hiánya idén április végére több mint 810 millió euróval, vagyis nagyjából 59 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A költségvetés kiadásai az idei év első négy hónapjában így nagyjából 2,195 milliárd euróval haladták meg a bevételek összegét” – derül ki a pénzügyminisztérium kedden közétett jelentéséből. A látványos ütemben romló egyenleghez leginkább a növekvő kiadások járultak hozzá. Míg az előző év azonos időszakához képest az állami költségvetés bevételei 519,8 millió euróval (+9,9%) voltak magasabbak, a kiadások 1,33 milliárd euróval, vagyis több mint 20 százalékkal nőttek.

A bevételi oldalon a növekvő árak miatt például csak az áfából 206,5 millió, a jövedéki adóból pedig 77 millió euróval nagyobb összeget szedett be az állam az egy évvel korábbinál. Jelentős javulás tapasztalható azonban az uniós költségvetésből származó bevételek esetében is, ezek 172 millió euróval, több mint 58 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan idén 220 millió euróval nagyobb összeg folyt be az állami tulajdonban levő cégek osztalékaiból is. A kiadási oldalon 15 millió euróval csökkent az uniós költségvetésbe történő befizetésünk, és 100 millió euróval kisebb összeg ment a Szociális Biztosítónak is. Hogy ennek ellenére látványosan romlott a költségvetés egyenlege, az nagyrészt az „egyéb kiadások” kategóriában történő, több mint egymilliárd eurós növekedéssel magyarázható. Míg a múlt év első négy hónapjában erre 5,2 milliárd euró ment el, idén 6,3 milliárd. (mi)

Read More

Post Comment