Search by category:
Egyéb kategória

Nagyszínpadon a Burundunga

Nagyszínpadon a Burundunga

Havran Kati

2023. 05. 03., sze – 01:10

Jordi Galceran kortárs katalán szerző vígjátékával már találkozott a Komáromi Jókai Színház közönsége. A múlt évadban a stúdiószínpadon mutatták be az előadást, melyet most a nagyszínpadra ültették át, ahol ma debütál.

A darabot egy elmaradt vendég- előadás helyett játsszák a nagyszínpadon, ahol ebben az évadban a bérletes nézők is megtekinthetik.

Bár vígjátékról van szó, a darab súlyos kérdéseket boncolgat. A történet középpontjában egy nem várt terhesség áll és felmerül az abortusz lehetősége is. Abszurdnál abszurdabb szituációk követik egymást, melyek mögött végig jelen van a gyermekvállalás témája, de ez mellett felvetődik a lázadás problémája, az apa-fiú konfliktus, a fiatalok vágya, hogy valamiben kiteljesedjenek és megtalálják helyüket a világban – ez a keresés, amely néha kilátástalannak tűnik, néha pedig naivitásunkban helytelen eszmék és célok felé sodor minket.

Jordi Galceran Barcelonában élő drámaíró, művei rendszeresen szerepelnek magyarországi színházak műsorán is, a legismertebb darabját, a Grönholm-módszert nálunk is színpadra vitték már. Jellemzően 20. század végi, illetve 21. század eleji figurákat, helyszíneket, problémákat állít művei középpontjába.

A vígjáték a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás közös produkciója, a darabot Bakucz Dóra fordította. A darabban Dékány Nikolettet, Katona Esztert, Melecsky Kristófot, Béhr Mártont és Skronka Tibort láthatja a közönség. A díszletet Michal Lošonský, a jelmezeket Lea Šáryová tervezte, a dramaturg Finta Viktória. A mai előadást követően a darab vasárnap délután, majd május 21-én, 26-án, 27-én és 28-án lesz látható.

Read More

Post Comment