Search by category:
Egyéb kategória

A berlini rendőrség Zelenszkij látogatására készül, Scholz hivatala egyelőre hallgat

A berlini rendőrség Zelenszkij látogatására készül, Scholz hivatala egyelőre hallgat

Csóka Zsófi

2023. 05. 03., sze – 18:23

Amennyiben a látogatás valóban megtörténik, ez lesz az ukrán elnök első németországi útja a háború kitörése óta.

A berlini rendőrség szerdán jelentette be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök berlini látogatására készül, amelyre előreláthatólag május 13-án és 14-én kerül sor. Olaf Scholz kancellár hivatala azonban még nem erősítette meg az ukrán elnök Németországba látogatásának hírét.

Anja Dierschke rendőrségi szóvivő közölte, hogy Zelenszkij május 13-án, szombaton este érkezik Berlinbe. Másnap az elnöknek és rajta kereesztül az ukrán nemzetnek adják át a Nagy Károly-díjat, amelyet a németországi Aachen város ítél oda minden évben az európai egységhez való hozzájárulásért. Az eseményen a tervek szerint beszédet mond Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Amennyiben a látogatás valóban megtörténik, Zelenszkijnek ez lesz az első németországi útja Oroszország ukrajnai inváziója 2022. február 24-i kezdete óta.

Scholz hivatala nem reagált azonnal az ukrán elnök látogatásának megerősítésére irányuló kérésre. Scholz szóvivője, Steffen Hebestreit elmondta, hogy a kancellár jövő heti programját csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

Zelenszkij szerdán egy be nem jelentett látogatásra érkezett Helsinkibe, ahol az öt skandináv ország – Finnország, Svédország, Norvégia, Izland és Dánia – vezetőivel találkozott.

(aktuality.sk, cszs)

Read More

Post Comment