Search by category:
Egyéb kategória

A gútai malom fontolgatja, hogy fellebbez az ukrán gabona megsemmisítése ellen

A gútai malom fontolgatja, hogy fellebbez az ukrán gabona megsemmisítése ellen

Kulcsár Péter

2023. 05. 04., cs – 09:00

Az állam a harmadik, döntő vizsgálat eredményei után döntött úgy, hogy a malomnak meg kell semmisítenie a növényvédőszer-maradványokkal szennyezett 1 500 tonna gabonát.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) munkatársai április közepén klórpirifosz nevű növényvédő szer jelenlétét mutatták ki – akkor a vállalat azzal védekezett, hogy a második minta a megengedett határértékeken belül volt.

A harmadik, úgynevezett döntő mintát egy koppenhágai laboratórium elemezte. A mezőgazdasági miniszter elmondása szerint az eredmények 0,024 mg/kg növényvédőszer-koncentrációt igazoltak. A tárcavezető egyúttal közölte, liszt és egyéb élelmiszerek szennyeződésére nem került sor.

Az eredmények alapján megvárjuk, a gabona tulajdonosa milyen megsemmisítési módszert javasol. Ez lehet égetés, biogázüzemben való felhasználás vagy további technikai célú feldolgozás

– tette hozzá Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója.

Ez ellen nyújthat be fellebbezést a gútai malom, bár az egyelőre még kérdéses, hogy végül mi lesz a behozott gabona végső sorsa.

(denník n)

Read More

Post Comment