Search by category:
Egyéb kategória

A britek jobban lelkesednek a hosszú hétvégéért, mint a koronázásért

A britek jobban lelkesednek a hosszú hétvégéért, mint a koronázásért

Mészáros Richárd

2023. 05. 05., p – 20:34

A legfrissebb felmérés szerint a britek lelkesebben várják a háromnapos hosszú hétvégét, mint annak okát, vagyis III. Károly király szombati koronázását, amelynek alkalmából a brit kormány hétfőre is munkaszünetet hirdetett.

Az uralkodót és hitvesét, Kamillát 2200 vendég jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov pénteken ismertetett, 3394 brit felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálatában a résztvevők 37 százaléka mondta azt, hogy nagyobb várakozással tekint a hosszú hétvége, mint a koronázási ceremónia elé, és csak 25 százalék örül jobban az uralkodó koronázásának, mint a hétfői munkaszünetnek.

A válaszadók 34 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyik sem izgatja különösebben.

Az országos átlagon belül a 25-49 év közötti korosztályt lelkesíti a legkevésbé III. Károly koronázása: ebben a csoportban 54 százalék részesíti előnyben a hétfői munkaszünetet, és csak 14 százalék válaszolta azt, hogy a koronázást várja a legnagyobb izgalommal a hétvégén.

A YouGov pénteki felmérése szerint a 65 év feletti korcsoport mutatja a legnagyobb lelkesedést a koronázás iránt: közülük alig 9 százalék mondta azt, hogy a hétfői plusz szünnapot várja a legnagyobb örömmel, 41 százalékuk III. Károly koronázása elé tekint a legnagyobb várakozással a következő három napban.

A cég kimutatása szerint ugyanakkor ebben a korosztályban a legnagyobb a közömbös válaszadók aránya is: 45 százalék nyilatkozott úgy, hogy sem a koronázás, sem a plusz munkaszüneti nap nem  lelkesíti különösebben.

Még kisebb az érdeklődés a koronázási hétvége ünnepi rendezvényei iránt. A felmérés résztvevőinek alig 17 százaléka mondta azt, hogy részt vesz a sok ezer utcabál valamelyikén vagy egyéb eseményeken, 72 százalék viszont biztosra mondta, hogy nem tervez ilyesmit.

Ennél is kevésbé vonzza a briteket a koronázási ajándéktárgyak tömege: mindössze tíz százalékuk kíván ilyeneket vásárolni, 87 százalék nem akar erre pénzt kiadni.

Read More

Post Comment