Search by category:
Egyéb kategória

Budaj nem tervezi, hogy lemond a környezetvédelmi tárca vezetéséről

Budaj nem tervezi, hogy lemond a környezetvédelmi tárca vezetéséről

Mészáros Richárd

2023. 05. 05., p – 15:08

Ján Budaj (korábban OĽaNO, ma Demokraták) környezetvédelmi miniszter pénteken azt igyekezett alátámasztani, hogy kollégájának, Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter cégének megítélt 1,4 millió eurós támogatás jogos volt. Míg Vlčan már távozott a tisztségéből, Budaj nem tervez lemondani.

„A lemondásommal Eduard Hegert gáncsolnám el, ezt pedig nem szeretném megtenni” – jelentette ki Budaj. A miniszter a pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, Vlčan cége egy előre meghatározott rendszer eredményeként kapott állami támogatást. Ennek során azt is vizsgálták, a cég tulajdonosai között, amelynek a dotációt megítélték, van-e valaki összeférhetetlenségi helyzetben. Ugyanakkor nem tudta megmagyarázni, hogyan történhetett meg az, hogy nem derült ki Vlčan összeférhetetlensége, annak ellenére, hogy az erről szóló információk nyilvánosak. Budaj szerint az ügyben a rendszert kidolgozó befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium a felelős. Az utóbbit Veronika Remišová (Za ľudí) vezeti. A környezetvédelmi miniszter visszautasítja, hogy az ügyben erkölcsileg felelős lenne.

Budaj ezzel együtt azt állítja, a támogatás teljesen jogszerű volt, de ennek ellenére ő arra figyelmeztette a miniszterkollégáját, hogy a kormány jóhírének megőrzése okán nem tartja helyesnek a dotációt. Budaj belső ellenőrzést indít a környezetvédelmi tárcánál, hogy megbizonyosodjanak, jogilag helyesen jártak el. Kizárta, hogy korrupció történt volna, de szerinte a mezőgazdasági miniszter etikai vétséget követett el.

„Eddig egyetlen eurót sem fizettünk ki a kérelmezőnek” – mondta Budaj Vlčan cégéről. Az immár a tisztségéből távozott mezőgazdasági miniszter egyébként kijelentette, a vállalata nem szeretne lemondani a dotációról. Budaj nem tudta megmondani, megállítják-e a kifizetést.

Vlčanon kívül az ügy miatt pénteken távozott a tisztségéből Rastislav Káčer (Demokraták) külügyi tárcavezető is. Mivel a kormánytól a parlament még tavaly decemberben megvonta a bizalmat és ezért ügyvezetői státuszban van, nem lehet új minisztereket kinevezni. A megüresedő tárcavezetői posztokat a jelenlegi kormánytagoknak kellene magukra vállalniuk. Így történt ez az egészségügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium esetében is, az előbbi éléről Vladimír Lengvarský, míg az utóbbiról Igor Matovič távozott, a tárcákat formálisan Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök irányítja.

Read More

Post Comment