Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia területén képezhetik ki az ukrán katonákat

Szlovákia területén képezhetik ki az ukrán katonákat

Mészáros Richárd

2023. 05. 05., p – 20:56

A parlament csütörtökön jóváhagyta a védelmi minisztérium javaslatát, amelynek értelmében a szlovák hadsereg katonái az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM UA) keretében segítenek majd az ukrán katonák kiképzésében. A javaslat részeként a parlament azt is jóváhagyta, hogy az említett misszió akár Szlovákia területén is folyhat.

Az EUMAM UA létrehozásáról még 2022 novemberében döntött az Európai Tanács. Célja, hogy elősegítse az ukrán fegyveres erők kiképzését az ország területi integritásáért folytatott harcban. A misszió keretén belül legalább 30 ezer ukrán katona kiképzését szeretnék bebiztosítani, a lebonyolítását pedig jelenleg 2024 végéig tervezik.

Az említett misszió az uniós tagállamok területén zajlik majd, a szlovák parlament pedig a védelmi minisztérium javaslatának jóváhagyásával lehetővé tette, hogy az ukrán fegyveres erők Szlovákia területén is részesülhessenek a kiképzésben. Így elképzelhető, hogy a misszió keretében a többi uniós tagállam, illetve Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is katonákat küld Szlovákiába. Egy kiképzési egység legfeljebb 900 főből állhat, a gyakorlat pedig 1-től 12 hétig tart.

A javaslat emellett lehetővé teszi, hogy a szlovák hadsereg más uniós tagországokba is küldjön katonákat, ahol éppen a kiképzés zajlik. A dokumentumban legfeljebb hat szlovák katona kiküldését tették lehetővé.

A védelmi tárca a javaslat indoklásában leszögezte, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása után Szlovákia egyértelműen állást foglalt, és a lehető legtöbb módon igyekszik segíteni a keleti szomszédján. „2022. február 24-én az Orosz Föderáció egy nem kiprovokált katonai hadműveletet indított Ukrajna ellen. A Szlovák Köztársaság elutasította az agresszor tettét, és egyértelműen a védekező Ukrajna oldalára állt. A Szlovák Köztársaság azóta több formában is kimutatta támogatását, beleértve a katonai segítséget is. A szükséges fegyverszállítmányokon túl azonban Ukrajnának különösen nagy szüksége van a fegyveres erők létszámának növelésére, olyan katonákkal, akik átestek a megfelelő kiképzésen és képesek kezelni a leszállított fegyvereket” – olvasható a dokumentumban.

A javaslatot viszonylag nagy támogatottság mellett fogadta el a parlament, a jelen lévő 131 képviselő közül 87 mellette szavazott. A támogatók közt volt szinte a teljes OĽaNO-, Sme rodina-, és SaS-frakció, illetve a Za ľudí egykori frakciójának képviselői is. A Smer képviselői javarészt tartózkodtak vagy ellene szavaztak, csakúgy, mint a szélsőjobboldali ĽSNS és a Republika képviselői. A Hlas színeiben politizáló képviselők közül többen tartózkodtak, de például Peter Pellegrini pártelnök, és Richard Raši, a párt alelnöke is támogatta a dokumentum elfogadását.

Read More

Post Comment