Search by category:
Egyéb kategória

Új tűzoltóparancsnok a nagymegyeri és izsapi önkénteseknél

Új tűzoltóparancsnok a nagymegyeri és izsapi önkénteseknél

Kürthy Judit

2023. 05. 06., szo – 18:49

Nagymegyer/Izsap |

A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület élére új parancsnokot választottak Varga Tamás személyében.

Az új parancsnok a legutóbbi testületi ülésen mutatkozott be a városvezetés előtt. A képviselő testület egyöntetű kézfeltétellel szavazta meg az önkéntes tűzoltók évzáró ülésén és a Járási Tűzoltó és Mentőszolgálat által megválasztott Varga Tamást. Az új parancsnok Szarka Lászlót váltotta, aki a lakszakállasi testülethez csatlakozott.

„16 éve rendőrként dolgozom, több mint 3 éve vezető beosztásban, úgyhogy van némi tapasztalatom az emberek vezetésével kapcsolatban. Hivatalosan 2020-tól vagyok a helyi önkéntes tűzoltóknál. Gyermekkoromban jártam tűzoltóversenyekre, de akkor nem voltam tag, az önkéntességet csak az utóbbi pár évben vállaltam”

– mondta el Varga Tamás.

Az önkéntes tűzoltóságnak alapvetően két szervezete létezik, részletezte az Új Szó olvasóinak a parancsnok. Az egyik az Önkéntes Tűzoltók Testülete (DHZ, illetve ÖTT), mely tulajdonképpen polgári társulásként működik. Ez a csapat nem jár bevetésekre, viszont a tagjai így is nagyon elfoglaltak, ugyanis hozzájuk tartozik a fiatalok nevelése, tűzmegelőzési témájú rendezvények, előadások, bemutatók szervezése, valamint a különféle helyi kulturális rendezvények biztosítása. A nagymegyeri és izsapi önkénteseknek összesen 49 tagjuk van. A másik szervezet a Falusi, illetve Városi Önkéntes Tűzoltók Testülete (DHZO, vagy DHZM), amit minden 500 lakost meghaladó településnek kötelező jelleggel létre kell hoznia. Akik itt tagok, szintén önkéntes tevékenységet végeznek, nincsenek szerződéses kapcsolatban a várossal, viszont – a hivatásosok mellett, az önkéntes tűzoltók közül – egyedül ők járhatnak bevetésekre. A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltók Testülete csaknem 15 tagot számlál.

„Ennél a testületnél komoly követelmények vannak. El kell végezni egy alapkurzust, el kell sajátítani a technikai eszközök használatát, emelett be kell tölteniük a 18. életévüket és egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük. Önkéntes tűzoltóként egyedül ők járnak tüzet oltani, balesetekhez segítséget nyújtani, útlezárásokhoz, csapadék elszivattyúzásához. Használhatják a kék villogót és bevetési ruhába öltözve vonulnak a helyszínre. Életmentő és vagyonmentő feladatokat végeznek”

– magyarázta el a parancsnok. E két szervezet között természetesen átfedések vannak, több önkéntes mindkét szervezetnél aktív tag.

A tavaly átadott, felújított Izsapon található tűzoltószertárban egy ideig csupán egy Mazda típusú kisebb tűzoltókocsi állt, majd néhány évvel ezelőtt a város kapott az államtól egy újabb Iveco típusú járművet, motorral, víztartállyal és többféle szerszámmal felszerelt nagyobb tűzoltóautót, így már két gépjármű áll rendelkezésükre az utánpótlás tanítására, illetve a vészhelyzetek elhárítására. A testület rendelkezik még egy árvízvédelmi utánfutóval is.

„Tervben van még a tanév végig, hogy meglátogatjuk a nagymegyeri tanintézményeket. A Bartók Béla Alapiskolában voltunk már tavaly is, idén megpróbáljuk több helyre is elmenni. Szeretnénk bemutatókat tartani a gyerekeknek a tűzvédelemről, az elsősegélyről, s mindezt szirénákkal és bunkerekkel tesszük majd izgalmassá. Átismételjük velük a tűzoltó készülék használatát is”

– tette hozzá Varga Tamás. Az alakulat idén ünnepli a 140. éves évfordulóját, melyet a nagymegyeri Szent István napokon tartanak majd. A felvonulás mellett, díjátadóval, tűzoltóversennyel, tűzoltóautók bemutatásával, technikai bemutatókkal készülnek a nagyközönségnek. Az ünnepség pontos helyéről és idejéről később tájékoztatunk.

Read More

Post Comment