Search by category:
Egyéb kategória

A Hlas és a Smer is korábbi előre hozott választást sürget

A Hlas és a Smer is korábbi előre hozott választást sürget

Mészáros Richárd

2023. 05. 07., v – 12:28

A Progresszív Szlovákia (PS) szerint Szlovákia előtt kihívásokkal teli hónapok állnak, a KDH bízik benne, hogy Zuzana Čaputová pártatlan döntést hoz.

A Peter Pellegrini vezette Hlas Eduard Heger (Demokraták) kormányának távozását szükséges lépésnek tartja az országban uralkodó káosz stabilizálásához, a hivatalnokkormánytól pedig csak egy esetleges válsághelyzet megoldását várja.

„Minden politikai pártot felszólítunk, hogy vessen véget ennek a káosznak, és hagyja jóvá az előre hozott választás júliusi időpontját. Felszólítjuk a Sme rodinát, az SaS-t és a Progresszív Szlovákiát is, hogy támogassák ezt a javaslatot. Ez az egyetlen módja, hogy véget vessük a káosznak” – jelentette ki Pellegrini.

A KDH bízik benne, hogy az államfő pártatlan marad, a hivatalnokkormány pedig szakmai döntéseket hoz majd anélkül, hogy ideológiai vagy politikai harcokat szítana.

Robert Fico, a Smer elnöke továbbra is kivitelezhetőnek tartja, hogy az előre hozott választást júliusban tartsák meg.

A Progresszív Szlovákia (PS) szerint az ország előtt kihívásokkal teli hónapok állnak. „Mindannyian tudjuk, mi volt rossz, bántó és kaotikus ennek a kormánynak fennállásában. Nincs értelme ezt ismételgetni. A PS-nél csak köszönetet szeretnénk mondani azért, ami jó volt – legalább azért, hogy fenntartotta Szlovákia egyértelmű külpolitikai irányultságát” – írták.

Kapcsolódó cikkünk

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök vasárnapi bejelentésére, amelyben felmentését kérte Zuzana Čaputová államfőtől, Richard Sulík, az ellenzéki SaS vezetője azt írta, „vége Szlovákia történelmének leghatározatlanabb miniszterelnökének korszakának”.

Sulík szerint Heger elkerülhette volna mindezt, ha az SaS-t nem áldozza fel Igor Matovičért (OĽaNO).

„Eduard Heger elkerülhette volna ezt a gyalázatot, és tulajdonképpeni politikai karrierjének végét, ha nem dugja homokba a fejét, hanem azt teszi, amit egy miniszterelnöktől elvárnak –, megoldja a problémákat. A megoldás kulcsa már tavaly nyáron a kezében volt, amikor is négy minisztert és húsz képviselő támogatását részesíthette volna előnyben, ő azonban az ország legnagyobb problémáit okozó Igor Matovič mellett döntött. Sajnos, ahogy tavaly nyáron sem tudta felelősségteljesen kézben tartani a politikai helyzetet, úgy az előre hozott választás idejéig sem tudta fenntartani az ügyvezető kormányt” – írta Sulík.

„Eduard Heger volt Szlovákia történetének leghatározatlanabb miniszterelnöke. Nem sikerült kihasználnia a kormányban rejlő lehetőségeket Szlovákia előrelépésére. Egy kisebbségi kormányt preferált, amit végül nem tudott fenntartani. Ezért is támogatjuk egy hivatalnokkormány kinevezését” – zárta.

Kapcsolódó cikkünk

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök az RTVS vasárnapi műsorában kijelentette, már fel volt készülve az Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök által vezetett kormány bukására. 

Kollár elismételte, úgy véli, egy hivatalnokkormány kinevezése csak tovább súlyosbítja majd az országban uralkodó káoszt.

A házelnök korrektnek tartaná, ha Zuzana Čaputová államfő kikérné a politikai pártok véleményét a hivatalnokkormány tagjainak kinevezése előtt. Azt, hogy kit bízna meg a kormány vezetésével, nem konkretizálta.

(Denník N)

Read More

Post Comment