Search by category:
Egyéb kategória

Varsó szerint orosz provokáció volt a Fekete-tenger felett őrködő lengyel gépet ért incidens

Varsó szerint orosz provokáció volt a Fekete-tenger felett őrködő lengyel gépet ért incidens

Mészáros Richárd

2023. 05. 07., v – 19:52

Feltehetőleg egy tervezett orosz provokáció volt az, hogy a Fekete-tenger felett a Frontex-misszióban őrködő lengyel gépet veszélyesen megközelített egy orosz vadászgép – jelentette ki vasárnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Piotr Müller annak kapcsán nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió műsorában, hogy Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője vasárnap a PAP hírügynökségnek megerősítette: pénteken a Fekete-tenger felett a Frontex uniós part- és határvédelmi ügynökség román parancsnokságú missziójában részt vevő egyik lengyel Turbolet L-410 személy- és teherszállító repülőgépet háromszor „agresszív és veszélyes” módon, mintegy 5 méterre megközelített egy orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, de végül biztonságosan landolt.

„Oroszország részéről valószínűleg egy tervezett provokációról volt szó” – reagált a történtekre Müller. „Látjuk, hogy Oroszország összpontosítani szeretné az ilyen incidensekkel a nemzetközi közvélemény figyelmét” – tette hozzá.

Stanislaw Zaryn, az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy látta: Moszkva „cinikusan és szándékosan növeli a feszültséget, és próbálja megfélemlíteni Lengyelországot”.

Zaryn arra is utalt, hogy múlt héten Pavel Asztahov volt orosz gyermekjogi biztos Vlagyimir Szolovjov újságíró televíziós műsorában fenyegetést fogalmazott meg a moszkvai lengyel nagykövettel szemben. Zaryn szerint Oroszország többször is megfenyegette Lengyelországot, mivel Varsó az ukrajnai háború során kiáll Kijev mellett.

Moszkva lépései „újból mutatják, hogy Oroszország egy agresszív, Lengyelországgal szemben ellenséges állam” – fogalmazott a lengyel kormánybiztos.

Read More

Post Comment