Search by category:
Egyéb kategória

A kortárs dráma legjobbjai Pozsonyban

A kortárs dráma legjobbjai Pozsonyban

Havran Kati

2023. 05. 09., k – 01:43

A versenyprogramban tíz előadás, Fokus Ukrajina címmel pedig egy speciális szekció is várja a látogatókat az Új dráma (Nová dráma/New drama) kortárs drámafesztiválon, melynek Igor Bauersima svájci drámaíró lesz a fő vendége, és amely Pintér Béla Szutyok című darabjával nyit vasárnap este.

Május 15. és 20. között rendezik a kortárs szlovák dráma fesztiválját, az előadásoknak Pozsony színházai adnak otthont. Néhány érdekességet emelünk ki a programból.

Pintér Béla darabja nyit

A fesztivál nyitóelőadását a hivatalos program kezdetét megelőző napon, vasárnap tartják a Szlovák Nemzeti Színházban este 7 órakor. Egy olyan darabról van szó, melyet magyar drámaíró írt, és amely megnyerte a tavalyi évad legjobb színházi előadásának járó Dosky-díját. Pintér Béla Szutyok című művét több mint egy évtizede játsszák a magyarországi színházak, de Prágában is bemutatták már, nálunk pedig tavaly vitte színre Ján Luterán a Nemzetiben Alexander Bárta főszereplésével. Az, hogy térségünkben ennyire kelendő a darab, az bizonyítja, hogy az elmúlt egy évtized során sem vesztett mondanivalója fontosságából, hiszen olyan égető problémákat vet fel, mint az extrémizmus, a nacionalizmus és az intolerancia. A történet középpontjában egy gyermektelen pár áll, egy szociális munkás és a felesége, akik az örökbefogadás hosszadalmas megpróbáltatásai helyett intézetből vesznek magukhoz két kamaszlányt úgy, hogy az egyikük roma. A darab azt feszegeti, vajon el tudják-e őket fogadni a falu lakosai, és képesek vagyunk-e megszabadulni a bennünk élő előítéletektől.

Szlovák dráma

Helyszűke miatt csak néhány előadást mutatunk a versenyprogramból. Maradjunk még egy pillanara a Nemzetinél, lássuk elsőként a 24 című darabot. 2022. február 24-e megváltoztatta az életünket, de vajon megváltoztatott-e minket is? Mit tudtunk meg az elmúlt több mint egy év alatt önmagunkról és a társadalmunkról? Az előadás, melyet Valéria Schulczová írt és rendezett, nem csupán az ukrajnai háborúra adott művészi reakció, hanem arra is rá szeretne világítani, hogy hogyan változott a hozzáállásunk és a véleményünk a háborúról és a háborús menekültekről. A darab az érzelmi és morális intelligenciánkat vizsgálja, a segítőkészségünket, csakúgy, mint a bennünk rejlő hajlamot másokat bántani és lealacsonyítani. Az előadást csütörtök (május 19.) este 7 órakor játsszák a Nemzeti Színház stúdiótermében.

A Terra Apathy című darab Felsőapáti (Horné Opatovce) szomorú történetét dolgozza fel: a hatvanas években, a garamszentkereszti alumíniumgyár üzembe helyezésével ökológiai katasztrófa következett be a térségben, a vezetés pedig egy tollvonással megszüntette a közvetlenül érintett falut. A Pôtoň Színház előadása a dokumentarista színház elveit követi (a műfaj rendszerint tabuként kezelt, vagy feledésbe merült témákkal foglalkozik): az előadás hiteles adatokon alapszik, amelyeket a társulat stilizált formanyelvvel elevenít meg a színpadon. Az előadást péntek este (május 19.) 7 órakor mutatják be az A4 – Kortárs Kultúra Terében.

A pozsonyi Stoka Színház Endokanabinoid című színpadi darabját két alkalommal is játsszák, pénteken (május 19.) délután 5 és este 7 órai kezdettel a színház épületében (Karpatská 2). A Blaho Uhlár rendezésében készült darab szövegkönyvét egy teljes csapat írta. Az előadást a művészettörténet egyik legtöbbet vitatott és egyik legnépszerűbb festménye, Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című műve inspirálta. Ez az inspirációs forrás nem csupán a díszletbe és a kiegészítőkbe vetül át, hanem azokba a kérdésekbe is, amelyeket az előadás felvet. A festő szerint az ember soha véget nem érő gyönyörökként értelmezi az édenkertet – egy ilyen világban azonban elvékonyodik a jó és a rossz, a morális és az amorális között húzódó határvonal, hiszen a kísértés veszélye mindig fenyeget. Az előadás főszereplői, a jelenkor emberei is ugyanezzel a határvonallal küszködnek: az előadás azt vázolja, hogy egy hedonista, haszonleső világ hogyan foszt minket meg az emberiességünktől.

A fókuszban Ukrajna

A különleges szekción belül a fesztivál hagyományosan egy másik ország kortárs drámájára koncentrál, azzal a céllal, hogy párhuzamba helyezze a kortárs szlovák drámával – ezúttal Ukrajna kerül fókuszba. Idén ez azonban kissé máshogyan alakul mint rendszerint, hiszen Olena Lysenko ukrán drámaíró nem külföldről érkezik: miután elhagyta a háború sújtotta Ukrajnát, Pozsonyban talált menedéket. Mačka ako suvenír pre Bratislavu (Macska mint szuvenír Pozsony számára) című performance-a művészi reakció az exilben eltöltött időre. Az előadás a szlovák fővárost helyezi középpontba, ahol Lysenko több ezer, az orosz aggresszió elől menekülő honfitársával egyetemben időleges otthonra lelt. A perfor- mance-ot megelőzően, melyet május 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor a Štúdio 12-ben lehet majd megtekinteni, Oleg Liptsin ukrán rendező tart előadást a kortárs ukrán színházról és drámaírókról.

Külföldi vendégek

A fesztivál különleges vendége Igor Bauersima svájci, Berlinben alkotó drámaíró lesz. Bauersima egyébként Prágában született, családjával még gyerekként menekült 1968-ban Svájcba. A kilencvenes évektől a német innovatív színház mozgatórugója, többek között a videóprojekció és az élő színház kombinációjának az úttörője. Bauersima drámaírói mesterkurzust tart május 16-án, kedden, melynek során a drámaírás és a filozófia kapcsolatáról beszél, és a versenyprogramot értekelő zsűri tagja is lesz.

A szervezők kiemelik, hogy kifejezetten erős az idei zsűri, hiszen a kortárs dráma több kiemelkedő egyénisége elfogadta a fesztivál meghívását, többek között Harold David, a neves francia fesztivál, az Off Avignon társelnöke.

A színházi eőadások mellett workshopokkal, konferenciával és multimediális jellegű programokkal is készülnek a szervezők – ezekre több, mint negyven külföldi vendég érkezik majd, sokan közülük először találkoznak majd a kortárs szlovák drámával.

Read More

Post Comment