Search by category:
Egyéb kategória

Milyen betegségeket jelezhet az erős fejfájás?

Milyen betegségeket jelezhet az erős fejfájás?

Kulcsár Péter

2023. 05. 08., h – 11:06

Az erős fejfájás olykor ijesztő lehet, de nem minden esetben jelent súlyos betegséget, ám ha rendszeresen tapasztalod ezt a tünetet, illetve kísérik más panaszok, érdemes orvoshoz fordulni.

Az érrendszeri betegségek egyik jellegzetes tünete az erős fejfájás. Az agyvérzés, a migrén és a stressz mellett az idősebb korban kialakuló óriássejtes arteritisz is okozhat erős fejfájást, amely általában a fej egyik oldalán jelentkezik, és állkapocs mozgatása során fellépő fájdalommal jár.

Az agyi fertőzések is erős fejfájással járhatnak. A meningitisz, az agyhártyagyulladás vagy az agyvelőgyulladás tünetei között szerepelhet az intenzív fejfájás, melyet általában láz, hányás és nyakmerevség kísér.

A koponyaűri nyomásnövekedés is okozhat fejfájást. Az intrakraniális nyomás növekedése miatt kialakuló, úgynevezett intrakraniális hipertenzió szintén intenzív fejfájással járhat.

Az arcüreggyulladás szintén előidézhet intenzív fejfájást. Az arcüregek gyulladása miatt a homlok és az arc tájékán jelentkezhet erős fájdalom, amely az orrgarat és az orr környékén további tünetekkel, például orrfolyással és orrdugulással is járhat.

Az erős feszültség, stressz vagy depresszió szintúgy fontos tényező. A szorongásos vagy depressziós állapotban lévő emberek gyakran tapasztalnak fájdalmas fejfájást, mely általában a fej hátulsó részén jelentkezik, és hosszú ideig tart.

Összességében, ha rendszeresen tapasztalod az erős fejfájást, vagy más tünetek is kísérik, fontos, hogy orvoshoz fordulj. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet a betegség korai szakaszában történő felismerésében és hatékonyabb kezelésében.

Read More

Post Comment