Search by category:
Egyéb kategória

Zelenszkij elrendelte, hogy május 9-én az Európa-napot ünnepeljék Ukrajnában is

Zelenszkij elrendelte, hogy május 9-én az Európa-napot ünnepeljék Ukrajnában is

Kulcsár Péter

2023. 05. 08., h – 12:31

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett.

Az államfő kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

Visszaadunk államunknak egy őszinte, ideológiai hatásoktól mentes történelmet. A világ legtöbb nemzete a nácik feletti győzelem nagyságára május 8-án emlékezik

– hangoztatta az ukrán elnök a Telegramon közzétett videóban.

Tovább erősítve Ukrajna szakítását a szovjet múlttal, Zelenszkij közölte, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május kilencedike – amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli – ezentúl Európa-nap lesz.

Ma aláírtam az erre vonatkozó rendeletet, és holnaptól, május 9-től minden évben megemlékezünk történelmi egységünkről – minden európai egységéről, akik elpusztították a nácizmust, és legyőzik a rasszizmust

– mondta.

A Kijev fölött magasodó dombon a nemzethez szólva Zelenszkij kijelentette: „a régi gonosz” visszatért, ezúttal egy „modern Oroszország” képében, amely ugyanazt a célt követi, mint a nácik, „leigázást és pusztítást”, de nem fog sikerrel járni.

Még nem tudjuk a győzelmünk időpontját, de azt tudjuk, hogy ez egész Ukrajna, egész Európa, az egész szabad világ ünnepe lesz.

Oroszország számára május kilencedike az egyik legfontosabb nemzeti ünnep – a Szovjetunió által a náci Németország legyőzésében hozott hatalmas áldozatokra való emlékezés napja. Szovjet-Oroszország és Szovjet-Ukrajna óriási veszteségeket szenvedett a háborúban.

A náci Németország feltétel nélküli kapitulációja 1945. május 8-án 23 óra 01 perckor lépett életbe, ami Moszkvában már május 9-e volt.

Read More

Post Comment