Search by category:
Egyéb kategória

Továbbra is halogatják a vágsellyei kerülőút megépítését

Továbbra is halogatják a vágsellyei kerülőút megépítését

Száz Ildikó

2023. 05. 09., k – 14:42

Vágsellye |

Egyre türelmetlenebbek a vágsellyei lakosok, mert az ígéretek ellenére sem kezdődtek meg a munkálatok a városi utak tehermentesítésére szolgáló kerülőút megépítéséhez. A képviselők tolmácsolták a helyi lakosok és vállalkozók aggodalmait, és Jozef Belickýt, Vágsellye polgármesterét faggatták a jelenlegi helyzetről.

A város vezetése nem szolgált túl jó hírekkel, amikor Anna Torišková képviselő az építkezés kezdetének időpontjára volt kíváncsi. Jozef Belický elmondta, a közlekedésügyi minisztériumban a napokban érdeklődött az aktuális helyzetről. Kiderült, hogy továbbra sem zárták le a közbeszerzési eljárást. A Vágsellyei Városi Hivatal még 2023 januárjában az év első jó híreként tájékoztatta a lakosokat arról, hogy a közlekedési államtitkárral folytatott telefonos beszélgetésből kiderült, még ebben az évben több mint 150 millió eurót fordítanak útfelújításra az európai uniós támogatásól. A tervezett beruházások egyike a vágsellyei kerülőút megépítése. A 11,8 kilométer hosszú kerülőutat várhatóan 36 hónapig építik, és a munkálatok során megépülhet a 705 méter hosszú híd a Vág folyó felett. A közbeszerzési eljárás során azonban Koller Erika városi szóvivő tájékoztatása szerint kizárták azt a vállalkozót, aki a legkedvezőbb ajánlatot tette, mivel nem teljesítette az előírt feltételek mindegyikét. A leendő kivitelező emiatt a közbeszerzési hivatalhoz fordult a panaszával, mivel nem ért egyet a kizárással. „Folyamatban van a versenypályázat második győztese által benyújtott ajánlat kiértékelése. Két lehetőség áll fenn jelenleg a vágsellyei kerülőúttal kapcsolatban. Megtörténhet, hogy visszakerülhet a versenypályázatba a legkedvezőbb ajánlatot adó vállalkozó, és folytatják vele a tárgyalásokat. A második lehetőség az, hogy a közbeszerzési hivatal megerősíti korábbi döntését, és a második helyen végzett leendő kivitelezővel kezdődnek meg a tárgyalások” – fejtette ki Jozef Belický a május eleji önkormányzati ülésen. Vágsellye önkormányzata korábban csak támogatta a kerülőút megépítését szorgalmazó lakosok és civil szervezetek tiltakozó megmozdulásait, majd 2021 augusztusában egy újabb forgalomlassító tiltakozás alkalmával már szervezőként vett részt az összejövetelen. Naponta harmincezernél több gépkocsi halad át a városon, emiatt megrongálódott a főút és csökkent a közelében épített ingatlanok értéke. A Vág folyón átívelő egyetlen hidat, melyet még 1977-ben építettek, a diagnosztikai felmérések során az ötös számú veszélyességi fokozatba sorolták és évek óta csak toldozzák-foldozzák. A lakosok, akik első alkalommal még 2010-ben tiltakoztak az áldatlan közlekedési helyzet miatt a járási székhelyen, már 2017-ben azt remélték, hogy megoldódnak a gondjaik. 465 telektulajdonostól 8 millió eurós állami támogatásból felvásárolták a parcellákat a kerülőút megépítéséhez. A Pozsony–Losonc útvonalon közlekedő tehergépkocsik a fizetős útszakaszok elkerülése miatt Vágsellyén haladnak át, a sűrű teherforgalom már jócskán tönkretette az utakat.

Jozef Belický arról is tájékoztatta a testületet, hogy a mostani közbeszerzési eljárás során tapasztalt fennakadások miatt újabb 2-3 hónapig eltarthat, mire döntés születik arról, melyik cég építheti meg a kerülőutat. A beruházás megvalósításához szükséges összeget már elkülönítették, és a város vezetése azt reméli, 2023-ban mindenképpen megkezdődhet a kerülőút építése.

Read More

Post Comment