Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Programja ismertetése után nyilatkozik a hivatalnokkormányról az OĽaNO

Matovič: Programja ismertetése után nyilatkozik a hivatalnokkormányról az OĽaNO

Kulcsár Péter

2023. 05. 10., sze – 19:33

Az OĽaNO a kormány megalakulása és a kormányprogram ismertetése után nyilatkozik arról, bizalmat szavaz-e a hivatalnokkormánynak – jelentette be Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után Igor Matovič parlamenti képviselő, a mozgalom elnöke. Matovič hozzátette, egy posztot még nem töltöttek be.

Matovič „vakációs kormánynak” nevezte a megalakítandó kabinetet, és kijelentette, ő maga is jelölne néhány személyt, másokat viszont nem. Fenntartásait közölte az államfővel.

Szerinte az államfő nem úgy állt a kormány összetételéhez, hogy a parlament bizalmát elnyerje. „Egy de facto kész listát bemutatni a parlamenti pártoknak nem éppen a megfelelő út ahhoz, hogy elnyerje a kormány támogatását. Ha ezt akarná, akkor a politikai pártokkal folytatott tárgyalásoknak kellett volna az első helyen lenniük” – fogalmazott.

Az OĽaNO elnöke rámutatott, hogy a miniszterelnöknek olyan személynek kellene lennie, aki kiegyensúlyozott költségvetést terjeszt elő, és a jövő évi költségvetésnek is ilyennek kell lennie. „Ki más tudná jobban összeállítani ezt, mint az, akié az elképzelés, legyen ez Ódor Lajos, a következő miniszterelnök, vagy a jobbkeze, Horváth Mihály leendő pénzügyminiszter” – jegyezte meg Matovič, és hozzátette, érdekes elképzelés, hogy a költségvetést október 15-e előtt előterjesztik.

Azt nem kommentálta bővebben, hogy a törvényhozásért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt betöltetlen marad a hivatalnokkormányban, mondván, hogy ez az államfő és a leendő miniszterelnök döntése.

A köztársasági elnök szerdán Boris Kollár, a parlament elnöke, a Sme rodina mozgalom vezetője, Eduard Heger megbízott miniszterelnök, a parlamenten kívüli Demokrati vezetője, Peter Pellegrini parlamenti képviselő, a parlamenten kívüli Hlas elnöke, valamint Richard Sulík parlamenti képviselő, az SaS elnöke elé terjesztette a hivatalnokkormány tagjainak névsorát. Az államfő várhatóan a jövő héten nevezi ki a hivatalnokkormányt.

Read More

Post Comment