Search by category:
Egyéb kategória

Huncutka: Kedvenc mindenem a biciklim!

Huncutka: Kedvenc mindenem a biciklim!

szaszifanni

2023. 05. 12., p – 12:41

Ha jó az idő, egyből előkerülnek a bringák. A kerékpár csodás közlekedési és sporteszköz. Nektek van biciklitek? Rójátok vele ilyenkor az utcákat?

Ingrid Sjöstrand: Láttad már?

Láttad már
két fiú arcát
mikor biciklivel
gurulnak le a lejtőn?
Az első arcán ez van:
Nézzétek, mit tudok én!
A másik arcán:
Mama, segíts!
De nem nyúlhat a fékhez,
ha nem fékez az első…

 

Kétkerekű érdekességek

A kerékpár megalkotásának gondolata a 18. században, egy Sivrac nevű ember agyából pattant ki. Ő a mozgó faállványát Célérife-nek nevezte el. A bicikli „születésnapjának” mégis 1817. július 12-ét tartják. Karl von Drais német báró ugyanis ezen a napon próbálta ki a kormánnyal és fékkel ellátott „futómasináját”. Ezt követően közel hetven évet kellett arra várni, hogy az első, benzinnel működő motorkerékpárok létrejöjjenek. Egyébként az első motorokra a magyar sajtó „mozdonykerékpárként” hivatkozott. Ez a különleges jármű „függetlenné tette a kerékpározót az erejétől”.
 
A 19. század elején a bicajosok a rossz állapotban lévő autóutak helyett a járdán közlekedtek. Ezzel azonban veszélyeztették a gyalogosok életét, szóval több nagyvárosban (pl. Milánó, London, New York) is betiltották a kerékpár használatát.
 
A leghíresebb kerékpárverseny vitathatatlanul a Tour de France. A több mint százéves múlttal rendelkező versenyen résztvevők három héten keresztül küzdenek az elsőségért, ami alatt több mint 3000 km-t tesznek meg. Az útvonal minden évben változik, de a cél mindig Párizsban van.
 
A 19. század végi bringákon még nem volt túl könnyű közlekedni. A nagy kerékpárgyártó cégek ezért a kereskedéseik mellett kerékpáriskolákat is nyitottak. Itt az újdonsült bringatulajdonosokat némi fizetség ellenében rögtön megtanították biciklizni. Budapesten 1900-ban már tíz kerékpáriskola volt – elsősorban férfiak számára. A női bringázást nemcsak egészségtelennek, hanem egyenesen szemérmetlennek és nőietlennek tartották, így számukra csak egyetlen iskola kínált zárt körű tanulási lehetőséget. A nőknek egyébként külön bringákat is gyártottak, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a kerék és a lánc nem csípje be a hosszú szoknyájukat.

Read More

Post Comment