Search by category:
Egyéb kategória

Kuciak szülei egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek

Kuciak szülei egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek

Kulcsár Péter

2023. 05. 12., p – 13:00

Ján Kuciak újságíró szülei összesen egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek fiuk meggyilkolása miatt. Ügyvédjük, Peter Kubina ezt pénteki záróbeszédében jelentette ki a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt. Szerinte elegendő bizonyíték van arra, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnös a gyilkosságok megrendelésében.

Kubina szerint Andruskó Zoltán tanú, aki Alena Zsuzsová és Marian Kočner ellen vallott, „lényeges dolgokban soha nem tévedett, és nem keveredett ellentmondásokba” a vallomása során. Hozzátette, hogy vallomásának hitelességét Dušan Kracina és Iľja Weiss, valamint más bizonyítékok is alátámasztották.

Az ügyvéd rámutatott arra is, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová a korábbiaktól eltérően nem tagadta a főtárgyaláson felolvasott szöveges üzenetek hitelességét. „Az üzenetek hitelességének tagadásáról átváltottak az üzenet kódolásával kapcsolatos tagadásra” – emelte ki. Felhívta a figyelmet a kommunikáció során emlegetett kihullott fogra, hóra, aranymalacra, illetve a rüh kifejezésekre. Rámutatott, hogy ha a vádlottak hétköznapi, általános dolgokról SMS-eztek volna, nem kellett volna ilyen rejtjeleket használniuk.

„Elfogadhatatlan, hogy a bíróságok a nyilvánosság nyomása alatt hozzanak döntéseket” – jegyezte meg Kubina, és szerinte elfogadhatatlan az is, hogy a bírók úgy mutassanak elszántságot, hogy döntéseikkel szembehelyezkedjenek a közvéleménnyel.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyével. A tárgylás 2022 áprilisától folyik.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészülete miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén Marian Kočner rendelte meg, Šufliarský likvidálását egy évvel később.

Read More

Post Comment