Search by category:
Egyéb kategória

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új alaptörvényének tervét

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új alaptörvényének tervét

Mészáros Richárd

2023. 05. 13., szo – 19:35

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új, a kor követelményeit figyelembe vevő alaptörvényének tervét, amely a II. János Pál pápa által 2000-ben kiadott alkotmányt válthatja fel – jelentette be szombaton a Szentszék.

Az új alaptörvény több jelentős változtatása között szerepel, hogy változik a Pápai Bizottság összetétele, amely Vatikánvárosban a törvényhozói hatalmat gyakorolja. A korábban hagyományosan bíborosok alkotta bizottságban most először a papsághoz nem tartozó férfiak és nők is helyet kapnak.

Az új alaptövény szigorúbban és részletesebben szabályozza a Vatikán költségvetésének jóváhagyását is. A Pápai Bizottság hároméves pénzügyi tervet fog kidolgozni, amelyet a pápának kell benyújtania jóváhagyásra.

A költségvetésnek „az egyértelműség, az átláthatóság és a méltányosság elvein” kell alapulnia.

Az új alaptörvény megerősíti „a vatikáni jogrendszer egyedülálló sajátosságát és autonómiáját”, amely különbözik a Római Kúriáétól – közölte a Szentszék.

Mint Ferenc pápa elmondta: a már kiadott szabályozásokat és intézményi megállapodásokat is aktualizálja az új alaptörvény, amely a tervek szerint július 7-én lép hatályba.

Read More

Post Comment