Search by category:
Egyéb kategória

10 figyelmeztető jel, hogy alacsony a tesztoszteronszintje

10 figyelmeztető jel, hogy alacsony a tesztoszteronszintje

Mészáros Richárd

2023. 05. 15., h – 20:51

Nincs minden rendben az ágyban, miközben azt gondolja, az egészséggel nincs baj? Ilyenkor érdemes a tesztoszteronszint csökkenésére gondolni. Íme 10 figyelmeztető jel, ami arra utalhat, hogy a tesztoszteronszint csökkenése miatt lanyhult a szexuális vágy.

A tesztoszteron hormon nemcsak az izomépítésben és a szexuális vágy növelésében, hanem a csonttömeg fenntartásában, a vörösvértestek termelésében, valamint számos más testi funkcióban kap fontos szerepet. Ezért van az, hogy ha alacsony a szintje, annak egészségi következményei messze túlmutatnak az edzőtermen és a hálószobán.

Normál esetben a tesztoszteron szintje kissé csökken az életkorral, ám problémákat okozhat, ha ez a 20-as vagy 30-as életévekben történik.

Mi utal rá?

Annak, hogy nincs elég tesztoszteron a szervezetben, fizikai, kognitív és szexuális jelei egyaránt lehetnek. A legtöbb férfi nem mindegyiket tapasztalja. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy ha felmerül a gyanú, akkor mindenképp csináltasson vérvizsgálatot. Ami viszont jó hír, hogy ha a panaszokat valóban az elégtelen tesztoszteronszint váltja ki, akkor ezek jó része visszafordítható, vagy legalábbis javítható tesztoszteronterápiával. Nézzük, melyek a leggyakoribb figyelmeztető jelek!

Csökken a szexuális vágy

Az alacsony tesztoszteronszint talán leggyakoribb hatása a gyenge libidó. Szinte minden esetben panaszkodnak erre az érintettek. Ennek oka, hogy a szexuális vágyhoz kapcsolódó agyterületek tele vannak tesztoszteronreceptorokkal. A hormon úgy kapcsolódik ezekhez, mint egy kulcs a zárhoz, és tulajdonképpen kinyitja a szexualitás kapuját. Ha tehát nincsen elég tesztoszteron, ez a kapu csak résnyire nyílik, vagy egyszerűen zárva marad.

Gyenge erekció

Tesztoszteron szükséges a merevedéshez és annak fenntartásához is. Segít elérni és fenntartani az erekciót azáltal, hogy jelzést ad az agynak, hogy elindítsa a megfelelő kémiai reakciót. Az alacsony T-szint megnehezítheti az erekció elérését és a spontán erekciót. Azért azt érdemes tudni, hogy nem mindenkinél okoz problémát, ha alacsony a tesztoszteronszintje. Az erekciós diszfunkció számos krónikus betegség, például szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség jele is lehet.

Az izomtömeg csökkenése

A bőséges tesztoszteron támogatja az izmok növekedését. Amikor a tesztoszteronszint csökken, a test katabolikussá válik, és lebontja az izomszövetet ahelyett, hogy felépítené. Elég néhány hét, és az izomtömeg jelentős része egyszerűen eltűnik. Egy japán tanulmány szerint az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknál – ez a receptorokhoz nem kötődő hormon mennyiségének mértéke – kétszer-háromszor nagyobb volt az izomvesztés kockázata az öregedés során, mint a normál szinttel rendelkezőknél.

Elhízás

Hormonális problémára utalhat egyebek mellett az is, hogy annak ellenére, hogy eleget mozog, a hasi zsír gyarapszik. A mérleg másik oldalán pedig kialakulhat egy ördögi kör is, mivel a kevés tesztoszteron visszafogja a motivációt a mozgásra, az így gyarapodó testzsír a hormonok és enzimek komplex kölcsönhatása révén csökkentheti a tesztoszteronszintet. A mély, hasi zsigeri zsír különösen veszélyes, mert növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Romlik a memória

Az alacsony T-szint az agy memóriáért és a koncentrációért felelős területeinek működését is negatívan befolyásolja. Ha nem áll rendelkezésre elegendő hormon, előfordulhat, hogy az agysejtek képtelenek lesznek megfelelően működni.

Depresszió és álmatlanság

A tesztoszteron a hangulatot is befolyásolja, ha nincs elég hormon, akkor olyan hangulati rendellenességek jelentkezhetnek mint a depresszió vagy a szorongás. Ezek megléte pedig szinte mindig álmatlansághoz, alvási zavarokhoz vezet.

Törékeny csontok

Amikor a tesztoszteronszint csökken, a csontszövetek természetes lebomlása felgyorsul, és az újjáépülés ezt nem tudja követni. Ennek eredményeként nagyobb a kockázata az alacsony csontsűrűségnek, a csontritkulásnak és a töréseknek.

Hajhullás

Az öregedéssel általában elvékonyodnak a hajszálak, sokaknál a kopaszodás is kialakul. Különösen igaz ez akkor, ha csökken a tesztoszteronszint, ilyenkor akár a test -és az arcszőrzet is eltűnhet.

Vérszegénység

Ritkán ugyan, de az alacsony tesztoszteronszint vérszegénységet is okozhat. És ez fordítva is igaz: ha az idősebb, vérszegény férfiak tesztoszteronterápiát kapnak, megemelkedik a hemoglobinszintjük.

Csökken az energiaszint

Folyamatos fáradtság, gyengeség is utalhat a nem megfelelő tesztoszteronszintre. Ennek jele az is, hogy a szokásos tevékenységek is egyre jobban kifárasztanak, és a pihenés sem pihentet igazán. Ugyanakkor a tesztoszteronterápia után az energiaszint jó eséllyel helyreáll.

A szívünk is rámehet

Nem egyértelmű, hogy a tesztoszteron mennyisége milyen hatást gyakorol a szívre. Egyrészt az alacsony tesztoszteronszint szívproblémákat okozhat, növelheti a szívbetegségekre visszavezethető halálozás kockázatát. Másfelől, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a tesztoszteronterápia, különösen idősebb férfiaknál vagy szívbetegségben szenvedőknél, növelheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát. Ez pedig egy újabb érv, hogy ha felmerül a tesztoszteronszint ingadozása, mihamarabb csináltassunk vérvizsgálatot, ami biztosan kiszűri a problémát!

(igenyesferfi)

Read More

Post Comment