Search by category:
Egyéb kategória

ÖSSZEFOGLALÓ: Már Ódor Lajos a kormányfő

ÖSSZEFOGLALÓ: Már Ódor Lajos a kormányfő

Czímer Gábor

2023. 05. 15., h – 18:39

Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök átadta a miniszterelnöki megbízást Ódor Lajosnak, aki a szakértői kormányt vezeti, de az új minisztereket is kinevezte. Az államfő egyben felmentette az Eduard Heger által vezetett kabinetet. Az új kormány kiemelt feladatai közé tartozik a 2024-es állami költségvetés összeállítása.

A köztársasági elnök a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Ódort és Hegert. Az államfő az új kabinet kinevezését követően arról beszélt, a hivatalnokkormány feladata, hogy segítsen az országnak és nyugalmat hozzon a megosztott és megfáradt társadalom számára. „Illetve az, hogy elvezessék országunkat az igazságos parlamenti választásig” – jelentette ki. Čaputová szerint elkerülhetetlen volt a szakértői kormány kinevezése. „Ez a pillanat akkor következett  be, amikor Eduard Heger ügyvivő miniszterelnök csapata már nem tudta folytatni a munkát” – mondta arra utalva, a hivatalnokkormány kinevezésére az után kerül sor, hogy a Heger-kabinet négy minisztere is távozott, és mivel ez a kormány csak ügyvivői státuszban volt, nem lehetett új tárcavezetőket megbízni.

Az államfő az előző kabinet bukásának okát abban látja, hogy a kormánykoalíción belül folyamatos volt a viszály, amely szerinte a közbeszédet is mérgezte. Ugyanakkor arról is beszélt, a Heger-kabinet az oktatással, az igazság- és egészségüggyel, illetve a nemzeti parkokkal kapcsolatban fontos reformokat készített elő és megköszönte az eddigi munkájukat.

„Az önök kormányával szemben pedig természetesen elvárások is vannak” – jelentette ki Čaputová Ódor Lajoshoz szólva. Ezek között elsőként a növekvő élelmiszerárak kezelését, majd az igazságügyi, illetve oktatási reform megvalósítását és az uniós helyreállítási terv mérföldköveinek teljesítését említette. Az új kabinet kiemelt feladatai közé sorolta a 2024-es állami költségvetés összeállítását. Az elnök arról is beszélt, a társadalomban veszélyes hazugságok terjednek és a szakértői kabinettől azt várja, tárgyilagosságával, szakmaiságával ellensúlyozza ezeket. Čaputová sok sikert kívánt az új kormánynak.

Ódor, már mint kormányfő, megköszönte a bizalmat. „Számomra óriási megtiszteltetés, de egyben ugyanekkora felelősség, hogy ezekben a nem könnyű időkben a szakértői kormányt vezethetem” – mondta, és hozzátette: „Mindent megteszünk, hogy az országot, a rendelkezésünkre álló rövid idő ellenére, előre mozdítsuk.” A szakértői kormány előreláthatóan hat hónapig, a szeptember végi parlamenti választás utáni kormány felállásáig lesz hivatalban. Ódor szerint a nyugalom, a szakmaiság, Szlovákia jövőjének szem előtt tartása, a társadalom összefogása és az országnak tett szolgálat lesz a kormányzásuk öt alapelve. „Meg vagyok győződve arról, hogy csak együtt nézhetünk szembe azokkal a kihívásokkal, amelyek előtt ma Szlovákia áll” – tette hozzá.

Heger után Ódor jön

Miután Čaputová  felmentette a régi kabinetet és kinevezte a szakértői kormányt, az új miniszterelnök Ódor Lajos és a távozó kormányfő Eduard Heger közös sajtótájékoztatót tartott. Heger felidézte, hogy amikor a kormányzást kezdték, még javában tartott a pandémia, majd pedig kitört az ukrajnai háború, de az energiaválság és a magas infláció is jellemezte ezt az időszakot. Rámutatott, ennek azonban még nincs vége. „Meg szeretném köszönni az egész koalíciónak, a parlamenti képviselőknek és a tárcavezetőknek, hogy sok reformot tudtunk átvinni” – jelentette ki Heger azzal, a stafétát most átadja utódjának. Ódorról szólva arról beszélt, egy remek szakember veszi át az ország irányítását, aki már eddig is több fontos reform megvalósításában vett részt. Sok sikert, erőt, kitartást kívánt az új miniszterelnöknek és azt, hogy nyugalomban kormányozzák el az országot a választásig.

Ódor a sajtótájékoztatón arról beszélt, értékeli azt, amit a most leköszönő kormány az országért tett. Hozzátette, ők most nem könnyű időszakban veszik át a stafétát, de igyekeznek folytatni azokat a jó dolgokat, amelyeket Hegerék elkezdtek. Ezentúl elsősorban azzal fognak foglalkozni, miként lehet Szlovákia a 21. században is sikeres ország. Ódor szerint a kormányának a legnagyobb előnye, hogy az egyes miniszterek nem részesei a politikai harcnak. „Nem kell élő egyenes adásban egymással veszekednünk” – mondta, és hozzátette, ehelyett teljes mértékben arra összpontosíthatnak, amire az országnak szüksége van. Egyben megköszönte az előző kormánynak és az azt vezető Hegernek az eddigi munkát.

Nyugalmat szeretnének

Az új miniszterelnök a kabinetjének első sajtótájékoztatóján felsorolta, milyen elvek mentén fognak kormányozni és melyek a programjuknak a prioritásai. Az első elvként a nyugodtságot említette, és arról beszélt, eddig a politikai színtéren nagyon sok viszálynak lehettünk tanúi, de ők ezeket el szeretnék kerülni. A kormánytagok nem fognak egymással a médiában vitázni, jelentette ki. Majd arról beszélt, a szakmaiságot is fontos alapelvnek tartják. „Nem vagyunk politikusok, de jelentős ambíciónk, hogy az országot olyannyira előrevigyük, amennyire ilyen rövid idő alatt ez lehetséges” – mondta, és hozzátette, csodát ugyan nem tudnak tenni, de biztosítani fogják, hogy az ország az előre hozott parlamenti választásig rendesen működjön.

A jövő, vagyis az ország versenyképessége a harmadik érték, amit szem előtt fognak tartani. Negyedik alapelvként az összefogás fontosságáról beszélt. Kijelentette, nem csak világítani és fűteni fognak, új témákat is hoznak majd, de annak érdekében, hogy minél nagyobb egységesítő erőt képviseljenek, nem fognak kulturális és etikai kérdéseket megnyitni. Végül az ország szolgálatát emelte ki. Ódor azt ígérte, konstruktív párbeszédet fognak folytatni a politikai pártokkal, hogy azok fel tudjanak készülni a választás utáni kormányzásra.

Ki megy, ki marad?

A hivatalnokkormány az első harminc napban teljes jogú kabinetként működik, így egyebek mellett magasrangú köztisztviselőket is leválthat. A sajtóban megjelent találgatások szerint elsősorban a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjéről, Michal Aláčról lehet szó. Ódor ugyanakkor nem árulta el, megnyitják-e az ilyen személyi kérdéseket, így arról sem beszélt, leváltják-e Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost. A kormányfő szerint az egyes miniszterek szabad kezet kapnak az államtitkáraik kinevezése terén.

Read More

Post Comment