Search by category:
Egyéb kategória

Politika a színpadon

Politika a színpadon

Mészáros Richárd

2023. 05. 15., h – 20:34

Az Eurovíziós Dalfesztivál a legmegosztóbb kulturális események egyike. Geopolitikai és társadalmi szempontból azonban talán sosem volt még olyan fontos, mint most.

Sok mindent ki lehet olvasni a pontszámokból, a vizuális körítésből, és a dalszövegek demonstrációs ereje is nőtt – sokan kihasználták, hogy fontos üzeneteket közvetíthetnek fő műsoridőben, tízmillió nézőnek.

A kritikusok zöme kínos/vicces giccsparádénak tartja ezt a dalversenyt, a zenei szakma alig vesz tudomást róla, mert nincs hatással a piac alakulására – tisztelet a ritka kivételnek: tavalyelőtt az olasz Måneskin rockzenekar ott robbant be, és azóta sikert sikerre halmoznak, stadionokat töltenek meg, ma például épp a Budapest Arénát.

De azért min a mai napig az ABBA együttest szokás emlegetni a Waterloo-val, ha a dalverseny zenei pozitívumait próbálják kidomborítani, hiszen a svéd négyes korszakalkotónak bizonyult 1974-es diadalukat követően. Érdekes, hogy idén szintén svéd győzelem született, így jövőre ott rendezhetik a versenyt, pontosan ötven évvel az ABBA győzelme után. Ez talán nem véletlen, hiszen az immár másodszor diadalmaskodó svéd/marokkói énekesnő, Loreen a zsűri szavazatainak köszönhetően végzett az első helyen, egy, az előzőnél gyengébb, de arra nagyon hasonlító dallal. A közönség szemmel láthatóan más győztest akart, konkrétan a finn versenydalt. De vigasztalódjunk azzal, hogy a két friss NATO-tagállam indulói végeztek az első két helyen. Ennél sokkal valósabb, húsba vágóbb probléma Ukrajna helyzete. Tavaly az ukrán Kalush Orchestrát hozták ki győztesnek, nyilván szolidaritásból, a háborút elítélő gesztusként szavaztak rájuk annyian, hogy közel 200 ponttal megelőzték a második helyezett brit Sam Rydert. De mivel Ukrajna nem tudott helyszínt biztosítani az idei Eurovíziónak, Nagy-Britannia kapta a lehetőséget. Először fordult elő ilyesmi a dalverseny csaknem hetvenéves történetében.

A szervezők igyekeztek minél több ukrán színt felvinni a palettára. Az egyik műsorvezető ukrán volt, az indulókat bemutató kisfllmekben Ukrajna természeti szépségeit kapcsolták össze az adott ország látnivalóival, illetve angliai tájakkal, fellépett a Kalush Orchestra, de még a rendezvény logójában is ott volt az ukrán zászló. Ennek ellenére az ukrán versenydal csak hatodik lett.

A Tvorcsi duó produkciója zeneileg ugyan nem emelkedett ki az átlagból, viszont az előadók tíz perccel színpadra lépésük előtt posztoltak az Instagramon arról, hogy az oroszok rakétákkal kezdték lőni szülővárosukat, a nyugat-ukrajnai Ternopilt.

Ez egészen döbbenetes. Erre bizony reagálniuk kellett volna a pontozóknak, ha már zeneileg úgyis mindegy, ki kapja az aranyérmet. Annál is inkább, mivel a Heart of Steel (Acélszív) című dal azokról a csapatokról szólt, amelyek végül sikertelenül álltak ellen az orosz erőkkel szemben a mariupoli Azovsztal üzemben.

A Tvorcsi tagjai a fellépés után levegőbe emelték az öklüket. A világ azonban mintha nem vette volna észre ezt…

Read More

Post Comment