Search by category:
Egyéb kategória

Washington Post: Zelenszkij felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket

Washington Post: Zelenszkij felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket

Mészáros Richárd

2023. 05. 15., h – 09:39

Egy kiszivárgott titkos amerikai jelentés szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket.

Volodimir Zelenszkij azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy rögzítette, nem használják a megkapott fegyvereket Oroszország területén végrehajtott akciókhoz, ehelyett egyértelműen az Ukrajna területére lépő orosz erők ellen vetik be azokat, csakhogy zárt ajtók mögött nagyon mást is tervezett a politikus. Javasolta például orosz falvak elfoglalását, mi több, a magyarországi szállításokat biztosító Barátság kőolajvezeték felrobbantását is – írja a The Washington Post tényfeltáró cikke nyomán a 24.hu.

Az újság szerint a jelentésekből egészen más kép rajzolódik ki Zelenszkijről, mint amit a nyilvánosságból ismerhetünk. Az ukrán elnök egy januári találkozón például azt javasolta, hogy foglaljanak el a határhoz közeli orosz városokat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást Oroszországra.

A dokumentumoknak Szlovákiát és Magyarországot érintő részei is vannak, minthogy Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának ötlete nyomán arról is beszélt, ez lerombolhatná Orbán Viktor iparát, amely erősen támaszkodik az orosz olajra.

A beszélgetést ismertető titkosszolgálati szakemberek úgy látták, Zelenszkij haragszik Magyarországra, ebből következhetnek az értelmetlen fenyegetések. A cikkben arról írnak, hogy noha Magyarország a nyugati szövetségi rendszer tagja, Orbánt széles körben Kreml-barátként tartják számon.

A Washington Postnak adott kijevi interjújában Zelenszkij fantáziálásnak nevezte az oroszországi célpontok támadásáról szóló ötleteit, ugyanakkor megvédte a jogukat ahhoz, hogy nem szokványos taktikát is alkalmazzanak az ország védelmében. „Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és mi ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit, hanem fordítva történt” – mondta Zelenszkij. „Amikor ennyi ember meghalt, tömegsírok keletkeztek és a mi népünket megkínozták, biztos vagyok benne, hogy minden trükköt be kell vetnünk”.

Az Orbán-kormány részéről először Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár reagált a Twitter-oldalán a kiszivárgott anyagokra, méghozzá egyetlen kérdéssel:

„Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?”

– írta Kovács a közösségi oldalán.

How is it possible that Ukraine is plotting against a NATO country??🤔🧐 https://t.co/pABhdPtG7I— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) May 14, 2023

Read More

Post Comment