Search by category:
Egyéb kategória

Heger el tud képzelni egy koalíciót a KDH-val és a PS-szel

Heger el tud képzelni egy koalíciót a KDH-val és a PS-szel

Kulcsár Péter

2023. 05. 16., k – 12:52

Eduard Heger, a parlamenten kívüli Demokraták elnöke, volt miniszterelnök el tud képzelni egy a választás utáni koalíciót a KDH-val és a PS-szel. Ezt egy keddi sajtótájékoztatón mondta a pártelnök. Szerinte egy ilyen összetételű kabinet konstruktív alternatíva, a béke kormánya lenne – mondta.

„A demokrácia lábbal tiprása fenyeget bennünket. Ennek kell annak a közös nevezőnek lennie, amelyre építünk, és tisztázni kell, kik akarnak demokratikus országot építeni, hogy megerősítsük a demokratikus értékeket Szlovákiában” – mondta.

Szerinte a működő állam és igazságszolgáltatás, a törvény előtti egyenlőség a cél. Ebben lát közös nevezőt a KDH-val és a PS-szel. „Ha kulturális és etikai kérdésekben megosztottak leszünk, akkor Robert Fico (Smer) és a szélsőségesek győznek, mi pedig csak nézzük” – mutatott rá. Hozzátette, hogy a veszekedéseket és a káoszt Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, és Richard Sulík, az SaS elnöke idézte elő a kormányban. Ennek ellenére úgy véli, a demokratikus pártok képesek együttműködni.

A KDH-val és más pártokkal való választások előtti együttműködésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, pártja nyitott erre. „Most a többi párt térfelén pattog a labda, nekik kell nyilatkozniuk, hajlandóak-e erre” – mondta. Felelősségteljes viselkedésre szólított fel, és figyelmeztetett, hogy elveszíthetik a választók szavazatait.

Jaroslav Naď a KDH korábbi választási eredményeire utalva feltette a kérdést, vajon mit ért el eddig a mozgalom azzal, hogy mindig önállóan akart indulni a választáson, és mit tudna most elérni, ha végül lenne pár képviselője a parlamentben, de a Smer és a szélsőséges képviselők gyűrűjében. „Az alternatíva az, hogy egy jó, demokratikus, nyugatbarát, tisztességes, nem korrupt kormányt állítsunk fel. Erre pedig akkor leszünk képesek, ha összefogunk. Ha ezt valaki komolyan gondolja, a Demokraták készen állnak” – mondta, és hozzátette, a tárgyalások folyamatban vannak.

A Demokrati és független képviselőik nem tervezik frakció létrehozását. Heger emlékeztetett, hogy a választásig már csak a jelenlegi, és a júniusi ülés van hátra, ezért szerinte nincs mód további javaslatokat tenni. Kijelentette, hogy nem fognak bomba ötleteket és óriásplakátra való javaslatokat támogatni. Nem fogják megszavazni például Matovič választásokért járó 500 eurós jutalomra vagy a nőknek járó adómentességre vonatkozó javaslatait, de a Smer-SD-nek az élelmiszerárak csökkentésére vonatkozó „hazug” ígéreteit sem. Nem támogatják továbbá a Büntető törvénykönyv módosítását és Tomáš Taraba (független) 363. paragrafusra vonatkozó módosítási javaslatát sem. Heger és pártjának más képviselői is úgy látják, ez a módosítás több vádlottat és gyanúsítottat segítene.

Read More

Post Comment